gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Kypr očima studentů

CESTOPISY PROJEKTU COMENIUS

V pondělí v noci jsme se sešli na svinovském nádraží, abychom se vydali na čtyřhodinovou cestu do Vídně. Když jsme dorazili na nádraží Wien Meidling, trochu jsme se ztratili, ale na letiště jsme se dostali včas a v 9:15 jsme odletěli do Bukureště. Tam jsme se ubytovali v luxusním hotelu Pullman a vydali se zkoumat město.

Totéž jsme učinili po snídani i v úterý ráno, neboť do odletu jsme měli ještě dostatek času. Bukurešť je velmi zajímavé město, ve kterém se snoubí krása nových budov s bídou těch starých a zničených, které ovšem vyrovnává přátelskost místních obyvatel. Po procházce centrem města jsme odletěli na Kypr, kam jsme dorazili asi ve 22:40 a odjeli do hostitelských rodin.

Ve středu jsme s vydatnou snídaní v břiše vyrazili do hor, kde jsme navštívili přírodovědecké centrum a poté jsme sešli krásnou stezku podél řeky až do údolí. Poobědvali jsme tradiční kyperské grilované jehněčí v malinké vesničce, kterou jsme poté i prozkoumali. Večer nám kyperští přátelé nachystali ve škole tradiční jídlo a karaoke party.

Ve čtvrtek jsme viděli hned několik krás, a to starobylý hrad, antický stadion a amfiteátr, solné jezero s plameňáky a naši první pláž! Na oběd jsme opět dostali místní speciality v tradiční malé hospůdce. Večer se celá výprava vydala do kavárny a poté na noční obhlídku pláže.

V pátek jsme jeli do hlavního města Nicosie, kde jsme navštívili muzeum a pak jsme měli volný čas na nakupování. Ten jsme pečlivě využili, i když v poledne začalo vydatně pršet. Večer jsme zhlédli představení ve škole (obdoba naší školní akademie) a pak nás Kypřané vzali do místního podniku s typickou kyperskou hudbou.

V sobotu jsme byli dopoledne ve škole, kde jsme shromažďovali informace, které jsme za celý pobyt nabyli. Tyto jsme vkládali do krátkých videí. Odpoledne jsme nakoupili suvenýry a večer jsme pobyt zakončili návštěvou restaurace v centru města.

Celou neděli jsme strávili na cestách, kdy jsme absolvovali 2 lety a 5 hodin v McDonald’s ve Vídni. Tam také proběhlo „oznámkování a ústní ohodnocení“ celého výletu (naleznete pod textem). Ve 2:30 ráno jsme vyčerpaní, ale nabití zážitky, dorazili domů.


HODNOCENÍ: 2+

Co se nám líbilo
: organizace, příjemné prostředí a hostitelé, jídlo, procházka v horách, dostatek volného času
Co bychom vylepšili: počasí, doprava, nedostatek teplé vody, divadlo (v řečtině, nerozuměli jsme)

Barbora Mužíková, Petra Birkeová, Marian Moudřík, Eva Zapletalová, Petra Miková
 

  • Publikováno: 2.5.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba