gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Kulturně-historická exkurze maturitních ročníků do Prahy

Termín konání akce: 10.9.2014 - 12.9.2014

Ve dnech 10. - 12. září 2014 navštívily naše dvě maturitní třídy 4. A a VIII B hlavní město Prahu. Jedná se o letitou, tradiční akci naší školy, zaměřující se na českou historii a kulturu. 

Během tří dnů strávených v hlavním městě ČR čekal naše studenty pestrý kulturní program. Z významných míst, jež měli možnost navštívit, jmenujme například barokní komplex Loretu, Chrám sv. Mikuláše na Malé Straně, Pražský hrad, Zeď Johna Lennona na Kampě či Staré židovské město.

Bezesporu nevšedním zážitkem bylo rozporuplně hodnocené představení "1914" ve Stavovském divadle, v němž se představili kupříkladu Václav Postránecký, Vladimír Javorský či Taťána Medvecká. Moderně pojaté, vizuálně expresivní divadlo rozhodně nemůžeme řadit mezi "odpočinková" představení, která by šla divákům příliš vstříc. Pestrá koláž odkazů na Jaroslava Haška či další autory počátku 20. století v sobě spojovala groteskní i tíživě depresivní náladu a pokoušela se zachytit proměny společenské atmosféry v průběhu první světové války.

Naše maturanty v Praze letos provázeli pedagogové Lukáš Bárta, Petr Horák, Marta Goldová a Andrea Valchařová.

Poděkování za hladký a bezproblémový průběh exkurze patří všem zúčastněným studentům i učitelům.

 

  • Publikováno: 15.9.2014

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba