gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Komiksová soutěž – „Promluv k světu bublinou“

Termín konání akce: 1.12.2017

Na přelomu října a listopadu letošního roku se studenti našeho gymnázia zapojili do komiksové soutěže „Promluv k světu bublinou!“ pořádané organizací ADRA. Tematicky se soutěž věnovala 17 cílům udržitelného rozvoje vyhlášených OSN.

V rámci soutěže bylo přihlášeno celkem 206 komiksů od autorů ze základních a středních škol, ZUŠ či skautských oddílů. Tříčlenná porota nakonec vybrala 15 nejlepších děl na základě tří kritérií: vazby na téma, formy interpretace tématu a estetiky. Většina komiksů byla skvělá po všech stránkách a vybrat ty nejlepší z nejlepších bylo pro porotu mimořádně těžké.
 

Naše gymnázium reprezentovaly tři dvojice ve složení: Nikol Vašinová a Kateřina Plonková ze sekundy B, Jindřich Szurman a Dominik Urbanec, Adéla Popelková a Gabriela Trojková (všichni z kvarty A). Právě poslední dvě zmíněné studentky se se svým komiksem úspěšně probojovaly do vítězné patnáctky, neboť porotu zaujal jak po obsahové, tak po estetické stránce a získal tak plný počet bodů ve všech kritériích.

Odměnou za jejich vítězství byla možnost zúčastnit se slavnostního vyhlášení vítězů, které proběhlo na začátku prosince v Praze v Centru OSN a také komiksového workshopu s předním českým výtvarníkem Tomášem Kučerovským. Vítězné práce jsou vystaveny v Dobročinné kavárně na Praze 1 a v kavárně Mamacoffee.

Vítězné komiksy budou navíc zveřejněny na stránkách ADRY a zařazeny do metodických materiálů pro učitele ZŠ, takže najdou své využití i po výstavě.

Za výbornou reprezentaci školy děkuji všem zúčastněným studentům a přeji jim mnoho radosti z další tvůrčí činnosti.

Za PK VV Mgr. Martina Kornasová

Slavnostní předávání ocenění očima Gabky Trojkové:

V sobotu 2. 12. jsem se vydala na vyhlášení soutěže Promluv k světu bublinou, kterou pořádala ADRA. Má kamarádka, která se mnou vytvářala komiks, bohužel nemohla. Doprovázela mě má mamka. Musely jsme jet brzo ráno vlakem, abychom kolem 10 hodin už byly v centru OSN, kde se tato akce pořádala. Nejprve bylo vyhlášení a po obědové pauze měl začít komiksový workshop, který byl součástí výhry. Ještě před vyhlášením říkali pár vět sponzoři, například firma BusTV, Česká rozvojová agentura nebo Countrylife, a taky jsme se dozvěděli něco víc o cílech udržitelného rozvoje, na které byla tato soutěž zaměřena. Potom už probíhalo vyhlášení. Vítězové byli rozděleni do několika kategorií, z každé z nich předával cenu někdo jiný. Většinou to byli zástupci sponzorských firem. Získaly jsme třetí místo v kategorii Férová společnost. Potom přišla pauza a mohli jsme si nabídnout veganský oběd, který připravila firma Countrylife. Nakonec jsme se dočkali workshopu. Byl tam kreslíř komiksů, který nám ukázal, jak se mají kreslit. Také povídal o svých zkušenostech o tom, jaké je se kreslením živit, a pár vtipných historek. Potom jsme měli prostor na nakreslení svého komiksu. Poradil nám také, co bychom mohli vylepšit. V pět hodin, těsně před ukončením, jsme se vydaly na vlak a zpátky domů do Ostravy.


 

  • Publikováno: 8.1.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba