gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Kdo jsou a odkud k nám přicházejí uprchlíci?

Termín konání akce: 18.11.2015

 Ve středu 18. listopadu navštívili studenti 1.C a 3.A výjimečnou přednášku novinářky Markéty Kutilové na aktuální téma: Kdo jsou a odkud k nám přicházejí uprchlíci? Akci připravilo občanské sdružení PANT.  

 

 

Nezávislá novinářka Markéta Kutilová společně s kolegyní Lenkou Klicperovou strávila tři týdny ve válkou rozvrácené Sýrii. Cílem jejich cesty byla návštěva zničeného kurdského města Kobaní. Novinářky o současné podobě města napsaly: „Drážďany, Stalingrad, Varšava... Představíte-li si tato města, vidíte v duchu před sebou zkázu. V Kobaní zkázu nevidíte v duchu, ale přímo před sebou. Je hmatatelná a všude kolem. Město zaplatilo vysokou cenu za svobodu. Trosky, kam oko dohlédne…Kobaní není velké, ani důležité – ale stal se z něho symbol. Symbol války proti Islámskému státu (IS), symbol odporu proti teroru a symbol statečnosti. Obránců bylo pomálu a čelili velké přesile dobře vybavených islamistů zvyklých bojovat.“

Markéta Kutilová přítomným přehledně a zasvěceně popsala současnou situaci v Sýrii, vznik a fungování tzv. Islámského státu. Smyslem přednášky bylo popsat příčiny současné migrační vlny ze Sýrie do Evropy.

Mnozí uprchlíci se rozhodli emigrovat, protože se stále bojí radikálního Islámského státu, protože hranice IS je od Kobaní jen asi dvacet kilometrů. „Syřané se neustále brání útokům IS, mají s ním 500 kilometrů dlouhou hranici a IS na ně stále útočí. Byly jsme ve vesnici Barbartan, která je asi deset kilometrů od hranice s IS, pořád je tam cítit hmatatelný strach, ze sedmdesáti rodin z téhle vesnice už padesát odešlo pryč, každý člověk tam má svou zbraň, starší muži dokonce v noci spí s kalašnikovem venku, aby byli první, kdo odrazí případný útok, aby se další členové rodiny vevnitř mohli připravit,“ popisuje Markéta Kutilová, „Lidé jsou v Sýrii přesto neuvěřitelně srdeční a pohostinní. Přišli o všechno, nemají téměř nic, ale zvou vás na čaj, rozdělí se o vše, co mají k dispozici.“

Novinářky o své cestě vydaly knihu Islámskému státu na dostřel a podpořily vznik sbírky SOS Kobaní (č.ú. 2700854655/2010). Markéta Kutilová a Lenka Klicperová nad sbírkou převzaly osobní záštitu a garantují svým jménem, že peníze budou maximálně účelně využity.

Markéta Kutilová
je nezávislou novinářskou, která úzce spolupracuje s několika periodiky. Jmenujme například MF Dnes, magazín Instinkt, Ekolist, Reflex nebo Lidé a Země a mnoho dalších. V minulosti byla také korespondentkou britského listu The Guardian nebo rakouského deníku Wiener Zeitung. Od roku 2004 pracovala jako projektová manažerka pro společnost Člověk v tísni v Íránu, na Srí Lance a v Indonésii a Kambodži. V současné době pracuje Markéta převážně v Africe. V Demokratické republice Kongo se zabývá genocidou páchanou na ženách a dívkách. V přímé spolupráci se společností Člověk v tísni realizuje projekt na pomoc znásilněným ženám v provincii Jižní Kivu, region Bunyakiri.

Zdroj: http://soskobani.cz
 

 

  • Publikováno: 20.11.2015

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba