gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Jeden svět na školách – promítání filmového klubu (leden 2014)

Termín konání akce: 29.1.2014

Letošní rok je rokem 25 letého výročí od pádu komunismu. V loňském roce jsme vzpomínali na Olgu Havlovou a jejich nedožitých 80. Letos bychom Vám rádi připomenuli osobnost jejího manžela Václava Havla.

Zveme Vás na promítání filmového klubu – Jeden svět na školách, který proběhne ve středu 29.1. 2014 od 15:00 hod, na učebně číslo 15, kde proběhne promítání dokumentu Václav Havel, Praha-Hrad.

Václav Havel, Praha – Hrad / Petr Jančárek / Česká republika / 2009 / 57 min.
Probudit se jednoho rána po desetiletích nesvobody a zamířit s vlastními klíči na Pražský hrad – takový byl úděl prvního československého polistopadového prezidenta, do té doby dramatika, spisovatele a disidenta, Václava Havla. Své poradce si vybral z řad svých přátel. Jejich cílem bylo dovést zemi k prvním svobodným volbám a dosáhnout co nejrychlejšího odsunu sovětských vojsk z československého území. Dokument zachycuje týmové porady a nahlíží do zákulisí prezidentské kanceláře. Připomíná některé důležité politické události a společenské změny spojené s obnovováním a upevňováním demokracie uvnitř země a její prestiže ve světě. Kromě politických událostí se věnuje i osobním příběhům prezidenta a lidí z jeho okolí, kteří přinesli do uzavřeného prostředí Pražského hradu jistou neformálnost a otevřenost. Dynamický snímek doplňují černobílé fotografie přibližující historické chvíle, kdy Československo shodilo ze svých zad komunistickou vládnoucí garnituru a vypravilo se otevřenými dveřmi do Evropy.

Tým filmového klubu
 

  • Publikováno: 13.1.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba