gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Jeden den s fyzikou a Fykosí fyziklání 2019

Termín konání akce: 13.2.2019 - 15.2.2019

Přestože tato fyzikálně zaměřenými studenty opěvovaná akce je již oblíbenou každoroční tradicí, jako pokaždé byly v našem programu určité variace. Namísto nepříjemného odjezdu ve čtvrtečních sychravě ranních hodinách jsme letos rádi přivítali změnu pana profesora Jiřího Šamaje, a to v podobě příslibu dvou strávených nocí v Praze a odjezdu už ve středu odpoledne.

Díky této vychytávce se nám povedlo již ve čtvrtek být odpočatí a plní sil na zajímavé a poutavé přednášky v rámci programu Jeden den s fyzikou na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Nebudu lhát a přiznám, že ne všechna představení fyzikálně smýšlejících vědců a učitelů dostatečně dokázala upoutat absolutní pozornost, ale v odpolední části jsme měli obzvlášť štěstí. Podařilo se nám vytipovat dvě geniální přednášky docentů a profesorů, první s názvem „Zvuk a pazvuky“ (doc. RNDr. Zdeněk Drozd, Ph.D.) a druhá „Fyzikální experimenty se vztahem k teorii pravděpodobnosti“ (prof. RNDr. Petr Chvosta. CSc.), kdy jsme s otevřenou pusou a zatajeným dechem hltali každé jejich slovo. Následovala večeře a čerpání energie na další den. Vstali jsme brzo, sbalili se a vyrazili směrem k TOP HOTELU Praha, kde se konala soutěž Fykosí Fyziklání. Jako vždy v našem týmu někteří byli naprosto excelentní, někteří plnili funkci poradců a asistentů (včetně mě). Atmosféra při takové události byla skvělá, navíc vzhledem k tomu, že to byl první rok, kdy byly všechny týmy pohromadě, a to ve finálním počtu 724 soutěžících, se zážitek ještě umocnil. Naše umístění nebylo zahanbující, ale aniobdivuhodné. Někteří z nás byli s výkonem spokojeni, někteří ne. Ale kdybyste se kohokoli z našich účastníků včetně našeho doprovodu zeptali, jak se jim tato akce v Praze líbila, s rozzářenou tváří odpoví, že byla skvělá.

David Šilhán, 8. B

Náklady na ubytování studentů na akci byly uhrazeny z projektu Systematický rozvoj talentů na Gymnáziu Olgy Havlové. Peněžní prostředky čerpáme z Programu na podporu vzdělávání a talentmanagementu v oblasti technických a přírodních věd na území statutárního města Ostravy.

Náklady na dopravu studentů na soutěž byly uhrazeny z projektu Science Talent Ostrava 2018, který finančně podporuje Statutární město Ostrava.

  • Publikováno: 23.2.2019

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba