gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Jako jediná škola máme oceněné žáky v kategorii jednotlivců i týmů

Na konci října jako každý rok probíhá slavnostní oceňování nejlepších žáků Moravskoslezského kraje. V obou vyhlášených kategoriích – tedy mezi jednotlivci i školními týmy – jsme letos měli své zástupce!

V kategorii jednotlivec se mezi 25 nejúspěšnějších žáků Moravskoslezského kraje probojoval a oprávněně získal ocenění student sexty B Vít Pískovský. Na ocenění jsme ho nominovali díky jeho všestrannému nadání a mnoha úspěchům zejména v matematicko-fyzikální oblasti. Z poslední doby můžeme jmenovat například 1. místo v krajském kole matematické olympiády a 2. místo v krajském kole olympiády fyzikální (v obou olympiádách Vítek soutěžil v kategorii pro starší soutěžící!), týmy, jejichž byl součástí, byly úspěšné v soutěžích Fykosí fyziklání, Matematický náboj, Fyziklální online. Jeho všestranný talent se projevil dále například v týmové soutěži Biblická olympiáda, kde obsadil 1. místo, nebo v Mezinárodní kytarové soutěži Fernanda Sora, ve které se umístil na 3. místě.

Mezi pět vyhlášených školních týmů se dostaly sestry Kateřina a Lenka Waloszkovy z oktávy B, které se věnují odborné vědecké a badatelské činnosti v oblasti přírodních věd a dosahují mnohých úspěchů. Za všechny můžeme jmenovat alespoň následující: v rámci vědecké stáže v Ústavu experimentální medicíny Akademie věd zkoumaly problematiku vývoje nanovlákenných nosičů na bázi polykaprolaktonu pro regeneraci chrupavky a vliv bioaktivních látek na proliferaci a viabilitu melanocytů na nanovlákenných nosičích, v rámci vědecké stáže na Katedře fyzikální chemie VŠB – TU se věnovaly problematice experimentálního a teoretického studia termofyzikálních a termodynamických vlastností polykomponentních systémů, na Studentské vědecké konferenci Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity obsadily v soutěži o Přírodovědecké vejce 1. místo, v krajském kolo SOČ získaly 2. místo s prací Optimalizace způsobů vytápění rodinných domů, Lenka se navíc umístila 3. v krajském kole olympiády ve francouzštině.

Ocenění předávala náměstkyně hejtmana kraje Věra Palková, ředitel Krajského úřadu Tomáš Kotyza a další významní představitelé Moravskoslezského kraje. Ocenění žáci kromě certifikátu a prezentačních předmětů převzali také dárkové poukazy na nákup zboží pro volný čas a sport. Slavnostní předávání ocenění zpestřilo divadelní a taneční vystoupení studentů Janáčkovy konzervatoře v Ostravě.

Oceněným studentům blahopřejeme a přejeme mnoho dalších úspěchů!

Jana Huvarová
 

  • Publikováno: 4.11.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba