gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Jak probíhala Beskydská 40 – Etapa I.

Termín konání akce: 25.10.2012

Jak jistě všichni ví, naše škola slaví tento rok 40 let od svého založení. Proto se společenstvo horolezeckého kroužku v čele s paní profesorkou Šonovskou rozhodlo, že to oslaví také.

 Dohodli jsme se, že toto magické číslo 40 našlapeme v kilometrech skrz Beskydami. Naše výprava byla rozdělena do tří etap a ta první se uskutečnila ve čtvrtek 25. 10. 2012.

Sraz byl naplánován v ranních hodinách na vlakové zastávce Ostrava-Střed. Už od počátku nás však provázely úsměvné komplikace. Například zranění kolena při cestě na zastávku nebo přečtení slova Střed jako Svinov … Ale i přes to všechno se nás k mému údivu nakonec sešlo více, než jsem čekala. Nebyli zde jen lidé z horolezeckého kroužku, ale i studenti z nižších ročníků.

Naše startovací stanice byla vesnička Nová Dědina. Přes mlhavé počasí nebylo možné zahlédnout náš vrcholový cíl Lysou horu. Abychom načerpali síly, zastavili jsme se v horské chatičce U Zbuja. Od Lysé hory nás však stále dělilo asi 7 kilometrů. Proto jsme dlouho neotáleli a vyrazili opět na cestu. Po chvilce vysvitlo sluníčko, takže jsme se všichni těšili, až se nahoře budeme moci kochat krásnými výhledy do všech světových stran. To se však nestalo. Čím výš jsme byli, tím hustota mlhy přibývala. Ale i tak jsme byli šťastní, že stojíme konečně na vrcholu a už nás nečeká žádný kopec. Opět jsme to zakotvili v hospůdce, abychom se zahřáli teplou zelňačkou nebo horkým čajem. Výstup trval poněkud déle, než bylo v plánu, proto jsme pro sestup dolů do naší cílové stanice Ostravice zvolili rychlejší tempo. Ale ani to možná nestačilo. Vlak měl odjíždět již za 10 minut a nás stále dělilo od vlakové zastávky několik stovek metrů. Najednou se odněkud objevil autobus, který nás nabral a na zastávku dovezl, takže jsme nakonec vše stihli a do Ostravy se vrátili v pořádku.

Byl to celkem náročný den, ale každý z nás byl spokojený, že to zvládnul a již teď se nemůžeme dočkat etapy číslo 2!

Tereza Bednářová (VIIA) 

  • Publikováno: 12.11.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba