gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Internetová matematická olympiáda (2010)

Dne 30. 10. 2010 se tým sestavený ze sedmi studentů třetích a čtvrtých ročníků naší školy (Jan Plhák, Václav Merta, David Štverka, Matěj Nikl, Tomáš Krchňák, Veronika Landová a kapitán týmu Tomáš Bartoněk) zúčastnil Internetové matematické olympiády, kterou již třetí rokem pořádal Ústav matematiky při fakultě strojního inženýrství na VUT v Brně. Do tohoto ročníku se přihlásilo 176 týmů z celé České republiky a z vybraných škol ze Slovenska. Oproti minulému, druhému ročníku, šlo o téměř trojnásobný počet týmů, a tedy i řešitelů - v jednu chvíli se řešení zadaných příkladů věnovalo přibližně 1200 studentů. Cílem této soutěže je podle slov organizátorů zvýšit zájem studentů o matematiku a oživit způsoby jejího vyučování na středních školách.

Obsah Internetové matematické olympiády může být pro mnoho z vás záhadou. Systém funguje na principu vzájemného zasílání informací přes internet. V devět hodin ráno bylo na internetové stránce olympiády vyvěšeno zadání, tedy deset úkolů, které jsme měli řešit. Vzhledem k tomu, že šlo o týmovou práci, bylo se třeba dohodnout na postupu řešení, aby se nestalo, že dva lidi budou zbytečně řešit jeden a týž příklad. Povolenými pomůckami bylo téměř vše, samozřejmě kromě rad dozorujícího učitele.

Náš systém byl jednoduchý, ve chvíli, kdy si byl někdo jistý tím, že se při řešení svého příkladu dobírá ke zdárnému konci, jednoduše řekl číslo příkladu, případně požádal o pomoc při jeho řešení. Díky tomuto systému se nám pár minut před vypršením časového limitu dvou hodin podařilo odeslat řešení téměř všech deseti příkladů, které zajímavým způsobem kombinovaly celé učivo středoškolské matematiky. Díky pohotovosti a vynalézavosti členů našeho týmu jsme se umístili na krásném 67. místě s celkovým součtem 4,684 bodů.

  • Publikováno: 5.11.2010

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba