gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Hodina pravdy v hodinách českého jazyka

V pondělí 19. prosince sehrál školní divadelní kroužek znovu svou hru Hodina pravdy. Podoba hracího prostoru (školní třída, ideálně pak učebna č. 15) a námět hry (osud Karla Havlíčka Borovského) nás přivedly k nápadu, abychom Hodinu pravdy sehráli pro studenty druhých ročníků – právě tito studenti se totiž obdobím přechodu od českého romantismu k realismu v hodinách českého jazyka aktuálně zabývají.

O tom, jak představení dopadlo, se rozepsali studenti sexty B:

Dne 19. 12. jsme přišli do třídy s očekáváním další klasické hodiny češtiny. Ale nestalo se tak. Ano, mnoho věcí by naznačovalo na normální hodinu češtiny, ale v tento den se v učitele proměnil jeden z našich spolužáků.

Zpočátku zdánlivá parodie na obvyklý výukový proces se proměnila v bouřlivé, strhující divadlo o zhrzeném učiteli, který nachází paralelu se svým životem v osudu Karla Havlíčka Borovského, protože mu nebylo dovoleno vyučovat tělocvik.(…)

Radka Štefaníková

 

(…) Nevím, jak ostatní, ale já jsem vůbec netušil, čeho by se mělo toto představení týkat, a tak jsem byl velmi překvapen, když Kvido Lotrek vtrhl do třídy s třídní knihou a začal zapisovat chybějící studenty. Po chvíli, kdy jsem se zorientoval, se mi představení začalo velice líbit. Byl to skutečně dobrý nápad vytvořit představení na toto téma. Hlavně bych ovšem vyzdvihl výkon Kvida Lotreka jakožto učitele Kalouse. Jeho monology, ve kterých se ztotožňoval s postavou Karla Havlíčka Borovského, byly skvělé. Také se mi líbila postava paní ředitelky, která se snažila předvést hostu z krajského úřadu školu v nejlepším světle. Celé představení bych hodnotil jako velmi vtipné a povedené.

Martin Utíkal

 

Za velice nápaditou považuji především formu celého představení, která naprosto přesně odpovídala tématu a prostředí hry. Vše probíhalo tak, že studenti seděli ve třídě v lavicích a herci byli rozesazeni přímo mezi nimi. Každý z nás se tak cítil naprosto vtažen do hry, protože děj se odehrával všude kolem něj, a zážitek byl tedy mnohem osobnější než při pohledu ze vzdáleného hlediště.

Petr Lhoťan

 

(…) Všiml jsem si také podobnosti s naší školou, která byla nejmarkantnější v okamžiku, kdy vstoupila paní ředitelka. V neposlední řadě stojí za zmínku práce s publikem/žáky, na které by se ještě dalo zapracovat.

Petr Jahůdka

 

Hodinu pravdy jsem viděla již podruhé a musím přiznat, že se u ní stále bavím. Jednak díky dobrým výkonům herců a jednak proto, že mi velmi připomíná naše hodiny ČJ.

Varvara Šatunová

 

V představeních Hodiny pravdy si tentokrát zahráli tito studenti: Jiří Kůdela, Kvido Lotrek (oba VI. A), Dominik Vontor (VI. B), Sabina Malecová (2. A), Barbora Dedková, Matěj Bakeš, Michal Hranický (všichni VII. A), Markéta Tomášková, Iveta Vymazalová, Tomáš Baránek a Petr Karčmař (všichni ze VII. B).

Hercům i publiku děkuji za příjemný divadelní zážitek.

Petr Horák


 

  • Publikováno: 3.1.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba