gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Hledá se lídr

V posledních několika měsících se student oktávy B Matěj Prokop účastní soutěže Člověka v tísni Hledá se LEADr. Tato soutěž je koncipována jako televizní show a bude od 15.4. vysílána na internetové televizi stream.cz a YouTube.

Během průběhu této soutěže se účastníci naučí na několika počátečních vzdělávacích víkendech mnoho dovedností, např. jak vést tým, základy marketingu a PR, fundraisingu a podobně. Workshopy byly vedeny opravdovými odborníky, kteří si za své služby většinou nechávají zaplatit vysokými částkami. O to vzácnější tyto kurzy pro všechny účastníky byly. Po vzdělávacích víkendech následovala vyřazovací část, která je po celou dobu natáčena televizním štábem a moderuje ji Karel Kovář alias Kovy a Janek Rubeš.

Na Gymnáziu Olgy Havlové proběhlo jedno z finálových kol, po kterém porota složena z Jindřicha Šídla, Silvie Lauder, Veroniky Sedláčkové a Karla Strachoty vybere 3 postupující soutěžící, kteří se postaví jednomu z předních českých politiků. Na škole byla během tohoto kola vytvořena Charta školy, ve které studenti sami navrhovali, jak by mohli vylepšit vztahy a situaci ve škole, přičemž dospěli k následujícím bodům.

1. Usmívejme se na učitele i kuchařky.
2. Děkujme v kuchyni za jídlo.
3. Starejme se o vybavení školy.
4. Problémy řešme přímo s danou osobou.
5. Nebojme se zeptat i několikrát na věc, které nerozumíme.

Tyto body byly mimo jiné předneseny na klasifikační poradě a učitelé měli možnost se k nim vyjádřit. Zároveň bylo na učitele vzneseno několik proseb, k nimž patří větší otevřenost k řešení problémů, neuplatňování kolektivní viny a informovanost o soutěžích a projektech, které se týkají daného předmětu. Obě strany si tímto měly možnost znovu uvědomit, jaké jsou pocity “druhé strany” a také, jak jednoduché je přispět ke zlepšení atmosféry ve škole. Studenti vědí, jak těžká je v mnoha případech práce učitele, a věří, že se tímto situace zlepší (pakliže se budeme snažit tuto takzvanou Chartu dodržovat). Zároveň do budoucna vznikla možnost tvorby jisté platformy na bázi Máte slovo, ve které by si studenti i učitelé mohli jednou za čas vyměnit své názory poněkud méně formálně.

Více informací o pořadu i soutěži, úvodní video s Matějem a další naleznete na www.hleda.se.lidr.cz.

Matěj Prokop (oktáva B)
 

  • Publikováno: 2.5.2018

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba