gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Historicko-umělecká exkurze do Vídně

Termín konání akce: 10.6.2013 - 14.6.2013

Ve dnech od 10. do 14. června se vybraní studenti zúčastnili historicko-umělecké exkurze do Vídně v rámci spolupráce s Ústavem historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě a Evropskou unií.

V pondělí 14. června jsem se společně s třemi studenty Gymnázia Olgy Havlové a paní Alenou Lipinovou setkala na nádraží Ostrava-Svinov, kde jsme zahájili naši výpravu do Vídně. Vlakem jsme se převezli do Opavy, kde už na nás čekal autobus. Cestou do Vídně jsme přibrali další studenty a učitele s několika gymnázií. Společně s námi se tedy po historických stopách ve Vídni vydali studenti z gymnázia ve Vrbně pod Pradědem, v Opavě, v Brně, v Moravské Třebové, ve Zlíně a ve Štemberku.

Hned první den jsme navštívili římské město s muzeem nedaleko Vídně. V římském městě Carnuntum jsme mohli vidět, jak Římané bydleli, co navštěvovali. Stali jsme se návštěvníky římských lázní či zbytků amfiteátru. Poté jsme se autobusem přesunuli do římského muzea, kde jsme mohli zhlédnout slavné římské bojovníky a panovníky. Prohlédli jsme si římské vykopávky, které byly nalezeny právě v Carnuntumu, byly to různé mince, nástroje každodenního použití, šperky aj.
Večer nás pan řidič odvezl na ubytování. Následující noci jsme trávili v moc pěkném hostelu asi dvacet minut od centra Vídně. Hostel měl vybavenou společnou kuchyň, jídelnu i připojení k WiFi. Na pokoje jsme byli rozděleni po několika studentech z různých škol, takže jsme se mohli jednoduše seznamovat.

Pozdní odpoledne jsme měli čas pro sebe, mohli jsme prozkoumávat sami zákoutí Vídně či navštívit nádherné centrum tohoto historií naplněného města.
V dalších dnech jsme naše pátrání zahájili vydatnou snídání, ve které snad nic nechybělo. Poté jsme se vždy přesunuli do místa našeho programu. Během tohoto týdne jsme navštívili 25 nejzajímavějších míst, která musí vidět každý, kdo je turistou ve Vídni. Navštívili jsme zámek Schönbrunn s rozsáhlými parky a vídeňskou zoologickou zahradou, dále Hofburg s muzeem císařského nádobí, kde jsme měli možnost zhlédnout jídelní sety císařovny Sisi. Císařovna Alžběta nás pronásledovala celou exkurzí, navštívili jsme její muzeum s apartmány samotné císařovny a také jejího manžela císaře Franze Josefa. Sisi se pak objevovala v obchodech se suvenýry ve všech podobách, od pohlednic, přes malé sošky až po tašky a obrázky.

Samotnou kapitolu exkurze by mohly tvořit galerie a muzea, navštívili jsme Albertinu s úžasnými sbírkami kreseb Rembrandta, obrazy Picassa, Klimta a jiných.

Snad pro všechny se největším zážitkem stala návštěva stájí Lipicánů. Den před odjezdem jsme mohli vidět i ukázku výcviku těchto nádherných koní. Taktéž můžeme kladně hodnotit návštěvu Stephansdomu, ve které někteří z nás vystoupali přes tři sta schodů až do nejvyšších pater katedrály, aby se pokochali úžasným výhledem na věže a střechy vídeňských domů a ulic. Za zmínku stojí i prohlídka nádherné vídeňské opery, ve které mě osobně nejvíce uchvátilo obrovské jeviště a honosné interiéry.

Dle mého názoru byla exkurze vydařená. Během čtyř dní jsme stihli navštívit 25 zajímavých míst. Počasí jsme také měli až na jeden deštivý den krásné. Myslím, že ani na ubytování a snídaně si stěžovat nemůžeme, jelikož vše bylo skoro královské. Vytkla bych však velkou akčnost naší průvodkyně - po Vídni jsme doslova běhali, místy trochu neorganizovaně a pak jsme ve svém volném čase už ani neměli sílu na vlastní poznávání města z jiné strany, avšak je to maličkost. Beru to jako pozvánku se do Vídně znova podívat, protože je to opravdu výstavní město, které uchovává mnoho míst, jež stojí za navštívení.

Nakonec bych chtěla poděkovat paní Lipinové za trpělivost a sílu, kterou v průběhu exkurze jistě potřebovala.

Kateřina Čajanková, 3.A
 

  • Publikováno: 28.6.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba