gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Gymnaziální kolo SŠ ve volejbale

Termín konání akce: 18.11.2015 - 20.11.2015

Dne 18. 11. 2015 uspořádalo Gymnázium Zábřeh regionální kolo volejbalového turnaje SŠ chlapců a dne 20. 11. 2015 uspořádalo Gymnázium Zábřeh regionální kolo volejbalového turnaje SŠ dívek.

Takto vypadal turnaj očima aktivního účastníka Filipa Ježowicze:

Meziškolní sportovní klání bývají často ve srovnání s olympiádami z ostatních předmětů vnímána pouze okrajově. Mám pro to naprosté pochopení. Dokonce bych se ani nebál tvrdit, že myšlenky našich velkých duchovních vůdců, kteří sídlí v malém kumbálu vedle šaten, vypadají asi takto: ,,Jen ať se trochu pohryžou."

Abych byl však úplně upřímný, uvnitř mojí osmi lety na gymnáziu kultivované mozkovny (vystavěné tak, aby byla v sociálním dění schopna vidět širší společenské i kulturní souvislosti) se honí úplně totéž. Ten moment, kdy v barvách bordó a bílé vstupujeme bok po boku jako dávní Sparťané do formace a čekáme jen na hvízdnutí bojového rohu v podobě píšťalky na přívěsku, je hoden opravdové ódy na počest velkého vítězství, či spíše alespoň veliké bitvy. Nenechte se však odradit naším zdánlivým neúspěchem, neboť soupeři zažili opravdové peklo na zemi. Ne nadarmo jsme se v ZSV věnovali studiu sportovní psychologie či davové psychózy. Pan profesor Strachotta nám zase v biologii důkladně vtloukal do hlav důležitý milník sto čtyřiceti decibelů, po jehož - byť chvilkovém - dosažení následuje trvalé poškození sluchu. Všechny tyto znalosti jsme bezostyšně skloubili s naší vražednou taktikou a za pomoci válečného řevu jsme ohlušili nepřátelské nahrávače. Naše spontánní taneční kreace pak zase po každém vyhraném míči paralyzovaly psychicky méně odolné jedince druhého týmu, často včetně rozhodčího. Jediné uskupení studentstva, které bylo schopno odolat takto profesionálně vycvičenému týmu, který jsme představovali, byli žáci Biskupského gymnázia v Ostravě. Není se však čemu divit a ronit přitom krokodýlí slzy.

Byl to nerovný zápas.

Zatímco my jsme poctivě dřeli několik let a byli přitom vystavováni riskantnímu studiu hlubinné psychologie či nuceni během tělesné výchovy zdolávat náročné dálkové běhy a učit se pracovat jako tým, abychom své protihráče co možná nejvíce fyzicky, psychicky, a tedy i morálně převyšovali, nikdy jsme nebyli ochotni využívat podlých a nebezpečných praktik nadpřirozena. Toho se ovšem Biskupské gymnázium nezdráhalo ani na vteřinu a po dvou zdrcujících setech, kdy naši soupeři za pomoci neviditelné ruky skórovali míče pochybné trajektorie pohybu, jsme byli nuceni sledovat postupový tým z lavičky.

Avšak není čeho litovat. Výcvik mnohých z nás není ještě zdaleka u konce. Už teď byla zavedena nová opatření v podobě hodin obrany proti černé magii. Již po několika prvních dnech intenzivního výcviku můžu s klidem prohlásit, že v příštím roce si bude muset Biskupské gymnázium přivolat na pomoc samotného ďábla, aby nám mohlo být důstojným soupeřem.


Přehled výsledků:

Naše družstvo skončilo jako třetí ve skupině, za celkovým vítězem. 
 


Dívky úlohu favorita zvládly a po hladkém postupu ze skupiny byly úspěšné také v semifinále. Spanilá jízda našich dívek se tak zastavila až ve finále. Celkově druhé místo mezi ostravskými gymnázii nám zajistilo postup do okresního kola. Pevně věříme, že i v této fázi soutěže budeme úspěšní.


Přehled výsledků:

1. místo: Gymnázium Hrabůvka
2 .místo: Gymnázium Olgy Havlové
3. místo: Gymnázium Hladnov
4. místo: Wichterlovo gymnázium
 

  • Publikováno: 7.12.2015

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba