gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

GOH v pátečním programu projektu SametOVA!!!

Termín konání akce: 15.11.2019

V pátek 15. listopadu 2019 začal čtyřdenním maratonem akcí vrcholit projekt s názvem SametOVA!!!, připomínající 30. výročí sametové revoluce v Ostravě. Naše gymnázium bylo mezi osmi institucemi, které se podílely na přípravě programu úvodního dne, a touto aktivitou rovněž naplnilo smysl svého členství v ASP UNESCO. Připravili jsme pro návštěvníky jevištní scénické čtení, nainstalovali do stanu výstavu o roku 1989, k ní vytvořili historický kvíz, pro veřejnost jsme nachystali jedinečnou variantu pátrací hry v centru města a také pomohli s moderováním pamětnických debat.

Je tomu přesně 30 let od chvíle, kdy se během listopadových událostí v roce 1989 někdejší Československo stalo svobodnou zemí a Ostrava svobodným městem. Následovaly dny, kdy jsme v Ostravě přestali chodit po ulicích a náměstích se jmény Gottwaldova, Dimitrovova, Leninova, Velké říjnové socialistické revoluce nebo Lidových milicí. Přišly svobodné volby a s nimi zásadní společenské i ekonomické změny. Během 15. až 18. listopadu 2019 vznikl na Masarykově náměstí originální prostor. Nabídl program, který připoměl, co se nejen v Ostravě před 30 lety dělo. Vyvrcholil tak společný projekt ostravských institucí a statutárního města Ostrava SametOVA!!!, který byl oslavou třiceti let od pádu komunistického režimu. Za dramaturgií programu stálo 30 ostravských kulturních a vzdělávacích institucí, které připravily workshopy, diskuse, projekce, koncerty, divadelní představení, scénická čtení a další projekty. Celý čtyřdenní maraton akcí zahájil v deset hodin dopoledne program ostravský primátor Tomáš Macura a hejtman MSK Ivo Vondrák. 

Pátek 15. listopadu - multižánrový celodenní program Antikvariátu a klubu Fiducia, okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu, Gymnázia Pavla Tigrida, Gymnázia Olgy Havlové, Střední umělecké školy, společností Educa24 a Cinerite, Klubu LES a Slezské univerzity v Opavě. 

Ve čtvrtek jsme s předstihem nainstalovali do stanu výstavu Ostrava 1989 (expozice Archivu města Ostravy z roku 2009), která mapuje období sklonku normalizace, revolučních a porevolučních změn roku 1989 v Ostravě. Tvoří ji 17 panelů se stručnými popisy historických událostí a bohatým obrazovým doprovodem (dobové fotografie, letáky, plakáty, články z tisku). K výstavě jsme připravili zábavný historický kvíz. Odpovědi na jednotlivé otázky zájemci z řad studentstva i veřejnosti hledali přímo na výstavních panelech.

Podíleli jsme se rovněž na přípravě tří debat na téma Jak skončila totalita. Blok pro školy zahrnoval projekci dokumentárního filmu „Petr Placák – České děti“ a vzpomínky pamětníků listopadových událostí 1989. Hosty pořadu byli publicista Ladislav Vrchovský, vůdce studentských stávek v roce 1989 Ivo Kaleta, básník a publicista Ivan Motýl, umělec Jiří Surůvka, spisovatel Petr Placák. Setkání pamětníků jsme moderovali s dokumentaristkou Monikou Horsákovou.

Následovalo obejmutí města lidským řetězem od Ostravské univerzity až po Českou televizi. Šlo o připomínku podobného lidského řetězu z listopadu 1989. Trasa byla uzavřena pro běžný silniční provoz, v prostoru nám dr. Edvarda Beneše a po trase Lidského řetězu byla instalována historická vozidla bezpečnostních a vojenských složek, zejména vozy Veřejné bezpečnosti, Lidových milic a Československé lidové armády. Jejich obsluha, samozřejmě v dobových uniformách, podala případným zvídavým návštěvníkům k vystavené technice komentář. Do řetězu se zapojilo se do zhruba 2 a půl tisíce studentů, včetně našich (pátečního programu se účastnily obě sexty a 2. ročník). Lidský řetěz měřil 1100 metrů!

Pro žáky ostravských škol i veřejnost jsme nachystali pouliční historickou pátrací hru v ulicích města. Účastníky lačné soutěžení, vybavené „pátracím listem“, hra zavedla do mnoha známých i neznámých památných míst přímo v centru města, ke kterým měli připraveny specifické badatelské nebo tvůrčí úkoly. 

Naší poslední stopou v bohatém pátečním programu bylo Století zlomů - jevištní scénická textová koláž v podání sedmi studentů a jejich dvou dějpravců na motivy zásadních zvratů 20. století, doprovázená působivou projekcí dobových historických snímků a hudební improvizací.

Petr Šimíček

  • Publikováno: 17.11.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba