Poslední únorový den byl na naší škole ve znamení kulinářských výrobků našich studentů.
Letošní ročník soutěže byl zaměřen na kuchyně frankofonních zemí, a to Belgie, Švýcarska a zemí severní Afriky.
Arbitři z řad kantorů i studentů v čele s ředitelem ostravské Alliance française opět neměli snadnou práci. Nakonec rozhodli takto:
Již tradičně se na 1. místě umístil letošní maturant VÁCLAV MERTA se svým vynikajícím Carbonnade flamande (Vlámská hovězí Carbonnade)
Druhé místo obsadily KAROLÍNA KLEMENSOVÁ a ADÉLA CHVÍLÍČKOVÁ, které nám přichystaly Gâteau aux noix en Engadine (Engadinský ořechový koláč).
A třetí místo porota udělila SABINĚ MALECOVÉ a KATEŘINĚ OLÍVKOVÉ za jejich Biscuits suisses (Švýcarské sušenky).
Blahopřejeme výhercům, děkujeme všem účastníkům a těšíme se opět za rok na další gastronomické zážitky.
za PK francouzského jazyka Gabriela Mariánková
Pro inspiraci uvádíme jeden z vítězných receptů. Dobrou chuť.
Engadinský ořechový koláč
200g másla
430 g cukru
citr. kůra z 1 citronu
2 žloutky, 1 vejce
400g hladké mouky
asi 250ml smetany
4 lžíce medu
400g sekaných oříšků
1 lžíce mléka
trochu moučkového cukru
Postup:
* Máslo ušleháme do pěny se 180 g cukru a citr. kůrou. Přidáme žloutek a vejce a postupně přimícháváme mouku. Těsto zabalené do folie vložíme na 30 min. do chladničky. Troubu předehřejeme na 175oC.
* Zbylý cukr rozpustíme, vmícháme smetanu, med a povaříme. Přidáme lískové oříšky.
* 1/3 těsta vyválíme a dáme do vymazané formy (průměr 26cm). Potřeme ořechovou náplní.
* Druhou třetinu těsta rovněž rozválíme a dáme na ořechový povrch. Ze zbytku těsta vykrojíme 1,5 cm široký pruh a z něj utvoříme na povrchu koláče ozdobnou mřížku. Žloutek rozšleháme s mlékem a potřeme těsto. Pečeme 45 min. Před podáváním bohatě pocukrujeme.