gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Fyzikální seminář Masterclasses 2017

Termín konání akce: 7.4.2017

Dne 7. 4. 2017 jsme se v Praze na Katedře fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské zúčastnili semináře Masterclasses, určeného pro studenty středních škol. Den začal velmi brzy – ráno bylo pro některé velice těžké vstávat. Vlak, který překvapivě neměl zpoždění, vyjížděl ze stanice Ostrava-Svinov už v 5 hodin. Po příjezdu do Prahy jsme s vydatnou pomocí MHD zamířili přímo k místu konání.

Po přivítání Mgr. Jaroslavem Bielčikem a krátkém úvodu jsme mohli začít s programem. Za pomyslný pultík se postavila jeho žena, RNDr. Jana Bielčíková (jež úspěšně absolvovala naše gymnázium pod dívčím příjmením Slívová). Přednáška na téma Částicová fyzika ve 21. století byla vysoce profesionální, popravdě jsme byli poněkud zaskočeni mírou odbornosti. I přesto jsme se dozvěděli zajímavé informace z historie tohoto vědního oboru, ale i základní principy částicové fyziky. Po krátké pauze před nás předstoupil Ing. Roman Lavička. Jeho vypravování o částicovém urychlovači LHC v CERNu či o principech srážek atomů vodíku a olova a celé jeho stáži nás doslova uchvátilo.
 
Dále jsme absolvovali praktickou část semináře. Aplikovaná cvičení měla simulovat práci počítačů v CERNu – určování typů podivných částic na projektu ALICE. Práce s reálnými hodnotami nás velice obohatila. Výsledná data jsme následně probrali na videokonferenci jak se skutečnými pracovníky v CERNu, tak i s ostatními účastníky zapojenými do projektu.

Po skončení semináře jsme si udělali krátkou exkurzi po centru Prahy, navštívili jsme mnoho zajímavých historických památek, dokonce i Apple museum. Poté jsme se už vrátili na vlakové nádraží, odkud jsme odcestovali směrem Ostrava-Svinov. V pozdních večerních hodinách jsme doputovali do Ostravy, unavení, ale obohaceni o zážitky a nové znalosti.

Imrich Ormandy, 2. C
 

  • Publikováno: 28.4.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba