gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Fyzikální exkurze ve Fakultní nemocnici Ostrava

Termín konání akce: 10.10.2016

Pondělí 10. října se neslo ve znamení fyzikální exkurze. Zájemci o přírodní vědy a moderní technologie z oktávy A navštívili pod vedením Mgr. Šamaje Fakultní nemocnici Ostrava.

Konkrétně se žáci našeho gymnázia podívali na kliniku onkologie a do diagnostického centra FNO. Jelikož se jednalo o exkurzi fyzikální, cílem bylo dozvědět se nové poznatky o technologiích a strojích používaných v současné medicíně.

Na klinice onkologie byl studentům prezentován robotický ozařovač nádorů – CyberKnife. Robotické rameno nesoucí lineární urychlovač, pohyblivá lavice a inteligentní sledovací systém pohybů pacienta si již od prvních chvil získaly pozornost studentů. Účastníci exkurze dostali názorný výklad o fungování a schopnostech celého stroje, který dokáže bez nutnosti operace odstranit v těle hluboko uložené nádory. Není proto divu, že si u všech přítomných získal CyberKnife zasloužený obdiv.

Prohlídka pokračovala směrem k diagnostickému centru. Studenti zde měli možnost na vlastní oči a z naprosté blízkosti spatřit jednotku magnetické rezonance. Po výkladu o intenzitě magnetického pole jednotky i rozboru chlazení magnetu viděli studenti jednotku v průběhu živého provozu, což bylo vyvrcholením celé exkurze. Mnohým znalostem se tak naučili při pozorování výsledků měření zobrazovaných v reálném čase.

Závěrem bychom chtěli poděkovat, že nám byla návštěva fakultní nemocnice umožněna a že nám vstřícný personál FNO poskytl odborný výklad.

 

  • Publikováno: 17.10.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba