gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Fykosí Fyziklání a Jeden den s fyzikou na MFF UK

Termín konání akce: 15.2.2018 - 16.2.2018

Výprava do Prahy na soutěž Fyziklání je pro studenty zajímající se o fyziku už téměř každoroční tradicí. Letos jsme se do hlavního města vypravili s panem profesorem Šamajem už v brzkých ranních čtvrtečních hodinách, abychom stihli řadu přednášek, které se konaly v budovách „matfyzu“ (Matematické a fyzikální fakulty Univerzity Karlovy), o různých přístupných tématech, například Hurikány v Evropě? (Mgr. Michal Žák, Ph.D.) Saturn, Titan a Enceladus – sonda Cassini na stopě mimozemského života? (prof. RNDr. Ondřej Čadek, CSc.) nebo Jak s dominem překonat Grand Canyon (Ing. Lucie Augustovičová, Ph.D.). Večer pak patřil tradiční fyzikální procházce Prahou.

Pátek už byl dnem soutěžním a dva pětičlenné týmy našich studentů se sešikovaly, aby v průběhu tří hodin počítali neutuchající salvu různorodých fyzikálních příkladů a hlavolamů. Ačkoli se naše týmy na top příčkách neumístily, pro všechny se jednalo o cenný kulturně-fyzikální zážitek.

Filip Dráber, oktáva A

Díky finanční podpoře Statutárního města Ostravy a projektu Science Talent Ostrava 2017, který nás podpořil v zájmu účastnit se obou akcí, jsme uhradili jízdné a nocleh v Praze.
 

  • Publikováno: 23.2.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba