gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

FYKOSí Fyziklání 2016

Termín konání akce: 11.2.2016 - 12.2.2016

V pátek 12. února 2016 se konal již 10. ročník prestižní mezinárodní soutěže FYKOSího Fyziklání, která je pořádána pod záštitou Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Soutěže se zúčastnilo 105 pětičlenných týmů z různých českých a slovenských škol, které byly podle věku rozřazeny do tří kategorií. Naše gymnázium bylo zastoupeno ve dvou kategoriích – jeden tým v kategorii A, druhý v kategorii B. Úkolem soutěžících bylo zapojit své logické myšlení a za pomoci týmové spolupráce, v časovém limitu a s nejmenším počtem nesprávných výsledků řešit náročné fyzikální úlohy.

Do Prahy vyrazily oba soutěžní týmy našeho gymnázia ve čtvrtek 11. února v odpoledních hodinách. Po příjezdu a ubytování v jednom z pražských hostelů jsme měli čas vyrazit na společnou večeři doplněnou procházkou po městě. Atmosféra hlavního města, dobré jídlo a diskuse nad fyzikálními problémy 21. století dokonale stmelily oba týmy, které se tak plně připravily na soutěžní výkony nadcházejícího dne. V pátek ráno následoval přesun do areálu Matematicko-fyzikální fakulty UK. Zde proběhlo rozřazení týmů do jednotlivých místností a krátký úvodní seminář, kde jsme se seznámili se soutěžními pravidly. Poté již žádná z formalit nebránila v cestě, a proto začali fyzikálně a matematicky zapálení středoškoláci škvařit své mozkové závity a bojovat o přední příčky této prestižní soutěže.

10. ročník FYKOSího Fyziklání nebyl jen jubilejním, ale také velmi úspěšným ročníkem pro studenty Gymnázia Olgy Havlové. Starší tým ostřílených studentů se v kategorii A umístil na krásném 27. místě. V kategorii B tým ročníkově mladších studentů vybojoval dokonce úžasné 10. místo. Vzhledem k velké mezinárodní konkurenci jsou výsledky obou týmů skvělým závěrem této náročné soutěže a řadí Gymnázium Olgy Havlové na přední příčky ve fyzikálních a logických dovednostech studentů nejen v České republice, ale i za jejími hranicemi.

Závěrem bychom chtěli poděkovat za skvělou organizaci studentům MFF UK, za starostlivý učitelský dozor Mgr. Jiřího Šamaje a našemu gymnáziu, které nám účast v soutěži umožnilo.

Za oba týmy Vojtěch Ovčačík

Účastníci soutěže:
Tým Nugetky (kategorie A) ve složení – Anna Kučerová (4. A), Monika Mikolajková (oktáva B), Petra Štefaníková (septima B), Lukáš Frankl (4. A) a Ondřej Bašanda (kvinta B)

Tým Ibyšta (kategorie B) ve složení – Martina Šarmanová (septima A), Jan Mikulenka (septima B), Vojtěch Ovčačík (Septima A), Sebastian Franek a David Bayer (oba Sexta A)

  • Publikováno: 19.2.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba