gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Futsalisté Gyohavl nejlepší na Ostravsku aneb historický postup do 4. kola

Termín konání akce: 10.1.2019

Ve čtvrtek 10.1. vstoupili chlapci z vyššího gymnázia do nového kalendářního roku další sportovní akcí. Jednalo se již o třetí kolo celostátní futsalové ligy, do kterého se kvalifikovali společně se Střední školou služeb a podnikání (Ostrava-Poruba, Příčná), Střední školou teleinformatiky (Ostrava-Poruba) a Střední průmyslovou školou z Nového Jičína, což už samo o sobě byl pro naši školu velký mezník, jelikož se to během dlouholeté historie školy zatím nikomu nepodařilo. Třetí kolo bylo pro naše hráče jako odměna za dobré výkony v minulých letech a do tohoto turnaje vstupovali tak trochu jako outsideři, ovšem s velkou chutí ukázat, co se v klucích z gymplu skrývá. Již první momenty mohly nasvědčovat tomu, že si kluci přišli turnaj především užít, neboť hala Sareza v Přívoze byla plná nadějných a talentovaných fotbalistů z celého kraje, ať už z nedalekých Vítkovic, Baníku nebo také Nového Jičína. Naši hráči patřili sice vzrůstem k nejmenším v turnaji, ovšem po intelektuální stránce na tom byli o poznání lépe, o čemž vypovídá už jen fakt, že se stali posledním gymnáziem kraje, které se propracovalo do takovéto fáze turnaje. Jelikož formát turnaje byl tentokrát o něco odlišný od turnajů minulých (dále šly mužstva 2), kdy do dalšího kola tentokrát mohlo postoupit pouze jedno družstvo, chtěli kluci alespoň zkusit překvapit některého z favoritů.

Do prvního střetnutí se tedy postavili proti dosud neznámému soupeři z Nového Jičína. O několik hlav vyšší chlapci z Jičína působili velice sympatickým a také dosti sehraným dojmem. Našim chlapcům se ovšem díky velmi dobře zvládnuté týmové hře, a především díky maximálnímu nasazení, podařilo dostat před přestávkou do vedení. Po půli začal tlak Jičína sílit a toto enormní snažení nakonec pramenilo ve vyrovnávající branku. Když vše vypadalo, že se celky rozejdou smírně, necelou půl minutu před koncem rozehrávali kluci z Jičína velice nebezpečnou standardní situaci z velké blízkosti naší branky. Výborným obětavým zákrokem a následným odvrácením našich, se rázem z kritické situace vyvinul velice dobře vypadající protiútok 2 na 1, který také pro naše borce nakonec skončil šťastně po perfektní kombinaci Honzy Pitaly se zakončujícím Adamem Gelnarem. Jičíňáci již na zvrat neměli dostatek sil a zápas tedy skončil příznivě pro naše kluky, ze kterých ihned po závěrečném hvizdu sršela čirá radost.

V dalším utkání jsme se postavili, stejně jako v předchozím kole, velice ambicióznímu a také favorizovanému výběru z Příčné. Zápas nabídl hned několik vypjatých chvil, ale především se hned několikrát měnilo skóre zápasu. Během zápasu předvedla hned několik špičkových zákroků naše neotřesitelná brankářská jednička Vítek Sypien, který svou svatyni místy chránil až hokejovým způsobem po vzoru Dominika Haška. Naši kluci i přes nepříznivé skóre 2:3 dokázali připravit strhující tlak a po faulu na „špílmachra“ Šimona Plháka byl nařízen přímý kop! Zkušený matador se sám k exekuci postavil a nekompromisně propálil soupeřovu obranu včetně gólmana. Po této brance byl tedy stav utkání 3:3, přičemž tento výsledek vytrval až do konce a naši kluci mohli být za bod s tak silným soupeřem víc než rádi, jelikož jim dával víc než slušnou šanci na vcelku nečekaný postup, o který si to měli rozdat pravě s Příčnou!

Další zápas se odehrál mezi kluky Nového Jičína a kluky z Příčné. Remíza či případná prohra Příčné dávala našim klukům jistotu, že postup budou mít již zcela ve vlastní režii! Ač již Novému Jičínu o nic nešlo a mohlo se zdát, že utkání vypustí, nestalo se tak a také místy chybami ve hře favorita se srdnatě bojujícímu Jičínu podařilo chlapce z Poruby zdolat 4:3. Šlo vidět, že kluci z Příčné tento výsledek nenesou úplně nejlépe, když se během utkání stihli hned několikrát pohádat s protivníkovým trenérem a po utkání rychle odkráčeli do šaten.

Karty byly tedy rozdány! Poslední duel mezi „Havlovkou“ a „Telekomkou“ měl definitivně rozhodnout o nejlepším celku v kraji. Čísla mluvila jasně, zatímco „Telekomka“ potřebovala nutně vyhrát, našim stačila k titulu remíza. Naši kluci, kteří spolu působí už opravdu dlouho a jsou tedy na sebe velice slušně navyklí, šli do zápasu velice sebevědomě s vidinou bodového zisku. Ač na straně soupeře stál již dlouholetý reprezentant republiky ve futsale, zdálo se, že „Havlováci“ jsou na něj dobře připraveni. Začátek utkání byl z obou stran velice opatrný, ovšem naši se snažili pomalu dostat do nějaké té brankové příležitosti. Útočná snaha se nakonec vyplatila a pramenila v první branku, kdy bezchybně zafungovala spolupráce Adama Gelnara s Tomem Kalužou, který až téměř neuvěřitelným kopem ze vzduchu po vzoru Zlatana Ibrahimoviče překonal bezradného gólmana soupeře. Přestože se soupeř snažil vrátit do zápasu, především po akcích svého nejlepšího hráče, klukům z „Havlovky“ se podařilo toto nebezpečí víc než dobře pohlídat a s přehledem kontrolovali vývoj utkání. Naprostou třešničkou na dortu byla trefa v závěru po skvělé spolupráci stejné dvojice, která obstarala také první branku. V tento moment již nikdo o postupu nepochyboval a mohly začít nekonečné oslavy!

Je třeba před kluky smeknout klobouk (pokud to bude vůbec možné: D), jelikož do turnaje vstupovali jako naprostí outsideři, nicméně svou houževnatostí a chtíčem se jim podařilo nakonec přes silné soupeře projít do dalších bojů! V konečném důsledku jde o historický úspěch našeho gymnázia a kluci si cestou domů mohli zaslouženě vychutnávat nejrůznější vítězné pokřiky, které svým silným hlasem vedl sám kouč pan profesor Kudlík! Pro některé šlo o tak významný kariérní milník, že se dodnes v noci budí s tím, že jde jen o sen. Bezesporu budou ještě nějakou dobu zapsání minimálně slabým písmem v historii naší krásné školy!


V dalším kole se utkáme s výběry gymnázií z Olomouce a Přerova. Klukům přejeme ať nám stále dělají takovou radost, jakou dělají!

Adam Gelnar, 3.C

  • Publikováno: 23.1.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba