gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Futsal 2018 – Hladnov

Termín konání akce: 25.1.2018

Ve čtvrtek 25. 1. 2018 se výběr naše gymnázia vydal na další z turnajů ve futsalu v tomto školním roce a to konkrétně na Gymnázium Hladnov. Naše již stabilně poskládané reprezentační mužstvo se sešlo na prvním „ostrém“ startu fotbalové části sezony v roce 2018. Ač šlo teprve o úplně první setkání hráčů v tomto kalendářním roce, herní pauza našich borců nešla absolutně rozpoznat a s turnajem si poradili, jako by šlo o lehčí pozápasový trénink.

Před shrnutím samotných výkonů bych chtěl vyzdvihnout práci vedení školy, které v zimní přestávce nezahálelo a vydatně posílilo naše řady, ať už na poli hráčském, či na poli funkcionářském. Jde vidět, že škole jde o dobrou reprezentaci školy, neboť do svých řad, krom nového trenéra Kloppa, který naše řady posílil na začátku sezony, pořídila také nového vedoucího skautingu. Je až neuvěřitelné, že jsme oproti minulému turnaji dokázali na škole najít dokonce DVA (staro)nové reprezentanty. Vyzdvihnul bych debutujícího Vojtu Kuchtu, který si především výborně rozuměl se staronovou brankářskou jedničkou Vítkem Sypienem, který Vojtu zásoboval místy až příliš basketbalovými výhozy až do soupeřova pokutového území. Ovšem možná ještě lepšího objevu se našim skautům podařilo docílit, když nám konečně dokázali do týmu přivézt tahouna týmu, konkrétně Aleše Mooce, který dokázal mužstvo podržet svými individuálními dovednostmi, ale především svým střeleckým potenciálem.

K samotnému průběhu turnaje. Po minulých zdařilých výkonech vstupoval trenér Tomáš Klopp s úplně jinými ambice a hlavně absolutně jinou důvěrou ve své hráče. Dokonce volil slova jako „šetřete je a moc se neunavte“, což naše borce zcela jistě nabudilo více než slova minulá „moc šancí nemáme, tak ať alespoň stihneme oběd“. Již od prvních minut šla vidět naše dominance na hřišti a až snad na neproměněnou penaltu Adama Gelnara, střelce z minulého turnaje, který se ovšem tentokrát nedovedl natolik prosadit, bylo naše družstvo ve všech ohledech lepším týmem. Po poklidném průběhu utkání jsme nakonec dokázali zvítězit 5:1 nad výběrem gymnázia Volgogradská a již v prvním zápase se začal naplno projevovat přínos Aleše Mooce na hřišti, když svůj tým podpořil hattrickem. Do druhého zápasu naši borci vstupovali s ještě daleko větším klidem, i přesto, že je nečekal vůbec špatný soupeř. Nicméně naši borci opět cítili vliv Aleše a možná i proto dokázali v pohodě přehrát borce z domácího gymnázia. Tímto zápasem si již s předstihem svěřenci trenéra Kloppa zajistili postup do dalšího kola a mohli odehrát poslední zápas bez jakéhokoli stresu. Už v těchto fázích turnaje šlo vidět, jak si mužstvo na sebe už dost zvyklo a jde vidět, že stabilní kostra týmu spolu válčí již druhou sezonu za sebou a na výsledcích to je znát. Poslední zápas proti výběru gymnázia z Tigridu byl sice poněkud divoký, alespoň co se týče výsledného skóre, nicméně je nutno podotknout, že naši reprezentanti měli zápas celý zápas plně pod kontrolou. Důkazem může být také to, že se v zápase, který skončil výsledkem 6:3, dokázali prosadit i ne tolik zkušení borci sestavy jakými jsou například Marek Žák a Vojta Kuchta. Turnaj tedy skončil pro naše barvy bez ztráty bodu a teda i postupem z prvního místa do dalšího kola, ve kterém se již naši borci utkají také s výběry učilišť a odborných středních škol.

Závěrem bych chtěl zhodnotit individuální výkony hráčů. Zcela jistě nejlepším hráčem našeho týmu a dost možná celého turnaje byl beze sporu s 8 góly nejlepší střelec Aleš Mooc. Tímto bychom chtěli jménem celého družstva poděkovat paní profesorce Strýčkové, že nám vůbec umožnila účast Aleše. K zahození nebyly také výkony ostatních hráčů. Šimon Plhák nenavázal na minulý nepříliš vydařený turnaj a tentokrát svůj tým táhl svými výkonu vzhůru. Stabilně dobrým dojmem působil stabilní člen sestavy Tomáš Kaluža, který také přidal několik důležitých branek. Tradiční pevnou kostru družstva také tvořila trojice ze septimy B a to konkrétně pevná zeď naší defenzivy se skvělým zrychlením a tvrdou střelou z dálky David Cihlář, malý, ale za to rychlonohý Honza Pitala a také bezchybný gólman Vítek Sypien. Velice dobře si taktéž vedli stále ještě nováčci Marek Žák, který uspěl snad ve všech osobních soubojích, ale také náš basketbalista v sestavě Vojta Kuchta. Jediným menším zklamáním je snad ostrostřelec Adam Gelnar, který nedokázal navázat na svůj střelecký apetit z minulého turnaje. V trenérském oddělení má ovšem stále plnou důvěru a všichni věří v jeho střeleckou potenci v dalším kole, kde budou jeho branky zcela jistě více potřeba.

Děkujeme tedy všem klukům za výbornou reprezentaci školy, neboť jde o jedno z mála umístění na nejvyšší příčce v posledních letech. Ovšem opět největší poděkování zaslouží náš kouč Tomáš „Klopp“ Kudlík, který tentokrát svým svěřencům plně důvěřoval a také je obdařil několika skvělými taktickými pokyny. Další kolo se odehraje 26. února na Střední průmyslové škole elektrotechniky a informatiky.

Mgr. Tomáš Kudlík

  • Publikováno: 13.2.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba