gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Francouzská stážistka na GOH (říjen 2018)

Termín konání akce: 14.10.2018 - 18.10.2018

Stáž francouzských studentů ve spolupráci s Katedrou francouzského jazyka Univerzity Karlovy v Praze a s Espé d´Angers (Pedagogická univerzita v Angers) od 14. 10. – 18. 10. 2018.

Takto popisuje stáž francouzské studentky Tereza Kovářová ze sexty B, jejíž rodina přijala mladou Francouzku mezi sebe a stoprocentně se o ni starala:

Letos na podzim jsme na naší škole přivítali mladou zahraniční studentku Sáru Billonovou z francouzského města Le Mans. Do České republiky přijela, aby na vlastní oči viděla výuku v našich školách.

V neděli 14. října přijela na Svinovské nádraží milá a usměvavá studentka, která vesele komunikovala nejen francouzsky, ale k našemu úžasu i anglicky. Večer se jela podívat na středoškolské taneční kurzy. Ve světě ani ve Francii nic podobného neexistuje. Jedná se o českou raritu, která se však Sáře velmi zamlouvala. Byla překvapená, jak dobře mladí tančí, i když nikdy nechodili do žádného kroužku. V pondělí jsme se pak zajeli podívat do centra Ostravy. Prošli jsme se po Masarykově náměstí, ukázali jsme jí budovu ostravské Alliance française a dojeli jsme až do Dolní oblasti Vítkovic. Ta se Sáře velmi líbila a fotili jsme o sto šest. Chtěli jsme se podívat i na Bolt tower, ale bez rezervace jsme se nahoru nedostali. Poté jsme se prošli kolem obchodního centra Nová Karolina. Sáře se velmi líbily historické budovy v centru a mnohokrát jsme se zastavili na krátkou „fotopauzičku“. Sára s námi trávila také dopolední hodiny ve škole. Kromě hodin francouzského jazyka se se zvědavostí podívala také na výuku základů společenských věd a výtvarné výchovy. Během týdne si připravila několik prezentací o své škole, výuce ve Francii, ale i o sobě a svých zájmech. Když jsme se ve čtvrtek loučili, řekla nám Sára, že byla velmi překvapená naší jazykovou úrovní jak v angličtině, tak ve francouzštině. Velmi se jí v Česku líbilo. Jsem moc ráda, že k nám Sára přijela a že se jí u nás líbilo. Doufám, že příští rok se uvidíme s dalšími studenty, kteří budou z České republiky také tak.

  • Publikováno: 7.11.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba