gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Francouzská divadelní představení

V pátek 18. 2. jsme navštívili areál domova důchodců Slunečnice, v jehož sále odehráli studenti naší školy, konkrétně tercie B a maturitních ročníků, dvě francouzská divadelní představení a zazpívali několik francouzských písniček. Kulturní program byl určen pro žáky ostravských základních škol, které v publiku doplnilo i několik desítek studentů Gymnázia Olgy Havlové.

Při vstupu do divadelního sálu nám studentky daly program, aby i ti, co mají francouzštinu kratší dobu, byli schopni porozumět.

Poté, co jsme se usadili v sále, studentka oktávy A Klára Schichelová celý program uvedla a společně se svými spolužáky nás uvítali písní „Le lion est mort ce soir“ (Dnes večer zemřel lev) známé z pohádky Lví král. Hned nato začali hrát studenti tercie B francouzskou pohádku „Il était une fois un coucou dans la pendule“ (Byla jednou jedna kukačka v hodinách), ve které se odvážná dívenka Lucie vydává hledat pana Lampiona, ale cestou potkává hrůzného Oribilise, který jí hledání velmi ztíží. Vystoupení se konalo pod taktovkou paní profesorky Gabriely Mariánkové a režiséra pana profesora Petra Horáka. Za celou naši třídu mohu říci, že nás uchvátil výkon vypravěčky a chlapce, který produkoval zvuky prostředků hromadné dopravy. Chceme pochválit srozumitelnou francouzštinu studentů a jejich snahu. Jen tak dál!

Po skončení této inscenace se před světla reflektorů vrátili studenti oktávy A a zazpívali francouzskou verzi písně Jaromíra Nohavici Ostrava, kterou přeložila studentka oktávy B Nikol Láryšová. Po doznění posledních tónů písně se prkna jeviště proměnila v království studentů maturitních ročníků. Zahráli nám představení, které si původně za pomoci paní profesorky Kateřiny Rozhonové a pana profesora Petra Horáka připravili k uvítání španělských studentů z projektu Comenius. Pohádku „Jean bete, conte de fées“ (Hloupý Honza) studenti vymysleli sami. Honza, ztvárněn excelujícím Vojtou Mrázkem, se vydává do světa a cestou se zamiluje do princezny, ale aby získal její ruku, musí vyfotit slavné české pohádkové postavy. A tak se Honza vydává na pouť a potkává Makovou panenku a motýla Emanuela, vodníka, Krtečka, Boba a Bobka, boha Radegasta a anděla, ve fenomenálním výkonu Vaška Merty – muže mnoha tváří. Smích zněl sálem od prvních slov hlavního hrdiny až do konce, příběh byl pochopitelný i pro ty, co ještě neumí dobře francouzsky a taneční vystoupení také stála za to. Prostě nemáme co vytknout.

Celý program byl zakončen raperským sólem Vaška Merty, který v klavírním doprovodu princezny, Barči Trchalíkové, zazpíval La confession (Zpověď), píseň francouzského rapera Manau, a na úplný závěr zazněla francouzská hymna Marseillaisa, zpívaná jak jinak než s rukou na srdci.

Všem hercům a profesorům, kteří jim pomohli svá představení vytvořit, děkujeme za krásné a hlavně zábavně strávené dopoledne.

David Štverka, Natalia Vlachopulosová (oktáva A)
 

  • Publikováno: 28.2.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba