gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Francie

Termín konání akce: 2.9.2019 - 7.9.2019

Dne 2. 9. 2019 se skupina 52 studentů a 2 pedagogů vydala na dlouhou cestu na poznávací zájezd do Paříže. V Praze jsme nabrali do našeho vozu průvodkyni Katku, se kterou jsme strávili celý zájezd. Po první noci v autobuse s mnoha hygienickými přestávkami jsme se ocitli v centru města, kde jsme viděli vyhořelé zbytky katedrály Notre-Dame, Lucemburské zahrady s francouzským Senátem, ostrov na řece Seině, kde se nachází známá policejní prefektura (působiště Julie Lescotové). Následně jsme prošli bývalou židovskou čtvrť a poté jsme se dostali k centrální radnici.

 Druhý den ráno nás čekala Eiffelova věž, ze které se nabízely nádherné výhledy do širokého okolí. Následovala obchodní část La Défense, které dominuje La Grande Arche. Přesunuli jsme se k řece Seině, kde jsme se nalodili a strávili hodinu s těmi nejhezčími výhledy na všechny významné památky.

Následující den jsme začali prohlídkou zámku ve Versailles nedaleko Paříže. Dýchala na nás historie nejen z časů francouzských králů, ale i z 1. světové války v zrcadlovém sále. Známé zahrady sice již nebyly v plném květu, přesto uchvátily mnohé. Nastal čas exkurze a nakupování v parfumerii, velmi opěvované paní průvodkyní. Poté jsme se dostali skrze chaotickou pařížskou dopravu do části Montmartre. Zde jsme bloumali v uličkách okolo známého Moulin Rouge či Place du Tertre. Další malebné výhledy se nám nabídly od baziliky Sacré-Coeur. Následně část zájezdu vyjela na další vyhlídkovou věž v části Montparnasse.

Poslední aktivní den započal nepovinnou návštěvou muzeí Louvre a d´Orsay. Samozřejmě nesměla chybět ta nejznámější ulice: Champs-Élysées. Mnohé z nás znepokojil násilný protest pařížských chodců proti automobilové dopravě, neboť se neobešel bez zásahu policie a zablokování jednoho chodníku. Dobrá atmosféra přesto nebyla narušena. S městem jsme se rozloučili poslední vyhlídkou a to z Arc de Triomphe. Opustili jsme metropoli na Seině a vydali se na nekonečnou cestu přes Německo domů.

Program byl opravdu nabitý a nikdo se vskutku nenudil. Děkujeme panu a paní Trojkovým za organizaci a vůbec uskutečnění tohoto super zájezdu, na který jsme se těšili tolik let.

Michal Čížek (oktáva B)

  • Publikováno: 3.10.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba