gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Finále Olympiády lidských práv v Praze

Termín konání akce: 7.3.2020

V sobotu 7. 3. 2020 se v budově Magistrátu hlavního města Prahy konalo celostátní finále Olympiády lidských práv organizované spolkem Leges Humanae.

Z našeho gymnázia postoupilo mezi šedesátku finalistů hned pět studentů, což je v konkurenci více než tisíce účastníků velmi dobrý výsledek. Jednalo se o Vítka Kološe (sexta B), Marii Linzerovou (septima A), Magdalénu Ostárkovou (septima A), Hanu Szlachtovou (oktáva B) a Adama Vjačku (oktáva A). Na samotné finále pak zamířili čtyři z nás.
Hned z počátku nás čekalo psaní esejí na jedno ze tří témat – politická korektnost, nenávistné projevy na internetu nebo lidskoprávní aktivity EU, které byly letos nově doplněny i několika podotázkami, které bylo třeba v našich pracích zodpovědět. Pak už následovala řada zajímavých přednášek, během kterých odborná porota hodnotila naše eseje. Dočkali jsme se přednášky o současné lidskoprávní situaci v Číně od projektu Sinopsis a také přednášky pana Marca S. Ellenbogena, předsedy spolku Prague Society či proslov europoslance Jiřího Pospíšila.
Poté už následovalo vyhlášení deseti „superfinalistů“, které pak čekal nelehký úkol – obhajoba jejich eseje. Během pěti minut museli shrnout svou práci a odpovědět na řadu dotazů odborné poroty.
Na závěr už došlo jen k vyhlášení těch nejlepších z nejlepších – a vítězem se stal Adam Vjačka se svou esejí o lidskoprávních aktivitách Evropské unie. Adamovi mnohokrát gratulujeme!

Hana Szlachtová, oktáva B
 

  • Publikováno: 25.3.2020

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba