gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Filmový projekt naší absolventky M. Gelnarové

Termín konání akce: 18.4.2017

Rádi bychom vás upozornili na projekt naší absolventky Michaely Gelnarové „Učme se o uprchlících“ (USOU), který vznikl jako dobrovolnická aktivita česko-amerického týmu studentů z Grinnell College v Iowě.

Michalela, která maturovala na naší škole v roce 2013 v současnosti studuje mezinárodní vztahy a komunikaci na americké Grinnell College. Na univerzitě pracuje jako fotografka pro oddělení komunikace a technický konzultant v audiovizuálním centru.



Snahou tvůrců bylo nabídnout českým učitelům a jejich studentům pohled na aktuální otázku uprchlictví prostřednictvím životního příběhu mladé afghánské dívky žijící v České republice. Michalela vedla tým maldých lidí, kteří vytvořili krátký animovaný film „Příběh Nilob“ s doprovodnými materiály pro využití ve školní výuce.

Na projektu spolupracovali pedagogové, odborníci, mladí umělci a členové neziskových organizací, kteří mladým autorům pomohli propojit osobní příběh člověka s moderním stylem prezentace. Hlavním výstupem projektu je animovaný film popisující příběh dívky, jejíž rodina získala v devadesátých letech 20. století status uprchlíků a úspěšně se integrovala do české společnosti. Nedílnou součástí filmu je přepis svědectví, metodický list do vyučování a základní faktografie. Vzdělávací materiál je možné použít v hodinách dějepisu nebo základů společenských věd. Texty jsou zaměřeny na rozvoj analytických dovedností a kritického myšlení studentů. Tvůrci projektu budou rádi za každou vaši zpětnou vazbu!

Projekt vznikl díky štědré podpoře Davis Projects for Peace a ve spolupráci s portálem Moderní Dějiny.cz a umělci Eliškou Vojtkovou, Julií Lupačovou a Fintanem Rowanem Masonem.

Web projektu: www.usou.cz
Autoři projektu: Michaela Gelnarová (ČR) a Matthew McCarthy (USA), Grinnell College

Příběh Nilob
Nilob se narodila roku 1989 v Afghánistánu, v roce 1996 uprchla její rodina ze země do České republiky. Nilob si vzhledem k napětí v české společnosti přála zůstat v anonymitě.

Tvůrci filmu:
Eliška Vojtková a Julie Lupačová - kresby a animace
Průvodní slovo: Jakub Jansa
Michaela Gelnarová a Matthew McCarthy, 2016
Stopáž filmu: 6:51

  • Publikováno: 18.4.2017

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba