gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Filmový festival Jeden svět v Ostravě

Termín konání akce: 4.4.2016

Již řadu let navštěvují studenti našeho vyššího gymnázia filmový festival Jeden svět, který se tradičně koná po celé republice. Letos navštívíme filmový festival v pondělí  4. dubna 2016  v 8:00, 10:00 , 12:00  a 14:00 hodin v kině Art . Po promítnutí filmu budou probíhat besedy k dané problematice. Rozpis projekcí podle jednotlivých tříd najdete přehledně v textu článku.

POZVÁNKA NA FILMOVÝ FESTIVAL – JEDEN SVĚT 2016
TÉMA:  „HLEDÁNÍ DOMOVA!“

Termín:   1. 4. - 8. 4.  2016

Rozdělení tříd:
8:00 - kvinta B,  1.C,  sexta A       film AMAL
(doprovod: Mgr. K. Trojek, Mgr. J. Huvarová, Mgr. P.Hrabovský)

10:00 - sexta B, 2.C, septima B    film MŮJ DŽIHÁD
(doprovod: Mgr. K. Trojek, Mgr. J. Huvarová, Mgr. P.Hrabovský)

12:00 - kvinta A,  septima A, 3.A     film  BLÍZKÝ DALEKÝ VÝCHOD
(doprovod: Mgr. A. Kantorová, Mgr. P. Sláčalová)

14:00- svs septima A, 3.A,  svs oktáva A     film MŮJ DŽIHÁD
(doprovod: Mgr. A. Kantorová, Mgr. P. Sláčalová, Mgr. T. Rett)

Anotace k filmům:

AMAL
Caroline Reucker / Německo / 2015 / 55 min.
Po tragických událostech, které významně zasáhly do života jeho rodiny, se Muhammad rozhodl, že už není bezpečné zůstat ve válkou zmítané Sýrii a s manželkou a dětmi uprchl do Libanonu. Jeho syn potřebuje kvalitní lékařskou péči kvůli vážnému zranění ruky a dcerám chce umožnit studium na střední škole. S vidinou lepší budoucnosti tak přijímá syrská rodina možnost odjet do Německa, kde získali dvouletý azyl. Ve filmu sledujeme proces jejich začleňování se v novém prostředí. Děti si postupně najdou přátele, učí se jazyk a daří se jim zapadnout mezi vrstevníky. S dospělými je to ale horší. Matka Ghadír se v Evropě stále necítí být doma. Ačkoli jí syrská válka vzala dceru Amal, tak – na rozdíl od svých dcer, které už plánují svou budoucnost v Německu – ona stále doufá, že se budou moci vrátit zpět do Sýrie.

BLÍZKÝ DALEKÝ VÝCHOD
Filip Remunda / Česká republika / 2015 / 68 min.
Režisér Filip Remunda se s kamerou opakovaně vydává na Ukrajinu. Jeho zdejší kořeny a blízký vztah k místním lidem mu umožňují nahlížet do osobních a rodinných životů a skrze ně reflektovat situaci v názorově i politicky rozdělené společnosti. Výmluvný je osobní příběh Táni, bývalé učitelky, kterou zná režisér již osm let a která se v Česku živí úklidem. Část její rodiny žije na východě Ukrajiny, druhá v Kyjevě, a příbuzní už se mezi sebou nejsou schopni shodnout na tom, co se vlastně v jejich zemi děje. Tvůrci filmu se při svém putování ocitají i za frontovou linii a zaznamenávají život obyvatel na územích ovládaných separatisty. Únava z vleklé války je patrná na všech stranách, ale otázka, kdy konflikt skončí, zůstává stále nezodpovězena.

MŮJ DŽIHÁD
Mark De Visscher / Belgie / 2015 / 52 min.
Tisíce muslimů žijících v Evropě se nechalo zlákat radikální ideologií takzvaného Islámského státu a odjelo na východ bojovat svou „svatou válku“. Jen Belgii loni opustilo přes 400 mladíků. V regionu Vilvoorde „zná snad každý někoho, kdo odešel bojovat“, a místní muslimská komunita se na tuto situaci snaží reagovat. Její výraznou osobností je imám Sulyaman, mladý muž, který sám pochází z belgické rodiny a islám přijal až v pozdějším věku. Srozumitelně vysvětluje příčiny této radikalizace. Předcházet se jí snaží vzděláváním dětí i terapeutickou podporou teenagerů hledajících svou životní cestu. Klíčem je podle něj využít energii mladých lidí k jejich osobnímu rozvoji a k pozitivním změnám v jejich okolí – vrátit slovu džihád jeho původní význam.

Více informací k festivalu v Ostravě najdete
ZDE

POZVÁNKA NA PŘIDRUŽENÉ AKCE:


1.Zahájení festivalu a koncert kapely David Stypka & Bandjeez / 1. dubna - Cooltour
Zahájení festivalu letos proběhne od 17:30 v Cooltouru s projekcí filmu Zajatci o krizi na Ukrajině. Po filmu bude následovat debata s Vincentem Kopečkem z Ostravské univerzity, Romanem Staňkem,jedním z koorninátorů prvního českého humanitárního konvoje do Slavjansku, a novinářem  Tomášem Brolíkem z Respektu.
Po filmu a debatě zůstaňte na koncert ostravské skupiny David Stypka & Bandjeez, který proběhne od 20:30.

2.Ochutnáváme svět
/ 2. dubna - Cooltour
Přijďte po zahájení na oběd v režii cizinců žijících v Ostravě na 13:00 opět do Cooltouru. Můžete ochutnat tradiční kuchyni mj. z Řecka, Vietnamu, Thajska, Ukrajiny, Ruska, Argentiny a dalších. Po obědě potom usedněte do Cooltourního kina, kde od 15:00 můžete vidět film Cowspiracy.

3.Filmový maraton / 3. dubna - Cineport
Jak jinak strávit neděli 3. dubna než filmovým maratonem v Cineportu. Od 15:00 můžete vidět tři filmy - Girl Power, Co se nenosí, V kožešině. A nebojte se, že Vám vyhládne, po celou dobu se můžete občerstvit v místní kavárně Maryčka.

4.Závěrečný večer festivalu / 8. dubna - Minikino
Celý festival zakončíme v Minikině projekcemi filmů Mezi Věřícími a Můj Džihád. Po druhém filmu se můžete těšit na velkou panelovou debatu na téma islám a islamismus, které se zúčastní: Eva Jánská z Karlovy univerzity, Hynek Melichar z Univerzity Palackého v Olomouci, Lukáš Lhoťan - autor knihy Islám a islamismus v České republice, mediální analytik Pavel Herot, dobrovolník a odborník na humanitární a rozvojovou pomoc Jiří Pasz.

  • Publikováno: 29.3.2016

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba