gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Filmový festival Jeden svět v Ostravě (březen 2013)

Termín konání akce: 18.3.2013 - 22.3.2013

V pondělí 18. 3. navštívili studenti našeho gymnázia filmový festival “Jeden svět”, kde se již tradičně mohli seznámit s problematikou lidských práv. Mezinárodní filmový festival se letos koná už popatnácté. Cílí sice především na dospělé příznivce dokumentárních filmů o lidských právech, na své si ale přijdou i mladší diváci – žáci základních a středních škol.

Letošní projekce probíhají v kinech Art klub, Minikino Kavárně, Atlantiku, Staré Aréně a klubu Fiducia právě v tomto týdnu a je samozřejmě možné zhlédnout i odpolední a večerní projekce.

Odkaz: www.jedensvet.cz/2013/ostrava-program

Naši studenti viděli tyto dokumenty: DUHOVÝ ŠAMPIONÁTNicolaas Veul a Tim Besten / Nizozemsko / 2012 / 48 min. / 15+
Mladí žurnalisté Nicolaas a Tim z Holandska tvoří pár, který vyrazil na Ukrajinu zdokumentovat tamější historicky první Gay Pride. Organizátoři se tuto akci – festival tolerance k sexuálním menšinám – rozhodli uspořádat těsně před fotbalovým šampionátem Euro 2012 v Kyjevě, kdy jsou „oči Evropy“ upřeny na tuto zemi. Útoky na gaye a lesby by proto podle nich nemusely být tak intenzivní jako obvykle. Tim a Nicolaas se seznamují s životem ukrajinské gay komunity a zprvu berou vše na lehkou váhu. Nechápou, proč se Ukrajinci bojí, proč je jejich strach z prozrazení jejich sexuální orientace všudypřítomný. Jejich pohled na věc se však začíná postupně měnit. Lidé, s nimiž se setkávají, vnímají homosexualitu jako nemoc. Představitel křesťanské ortodoxní organizace, mluvící o „potlačení homosexuální propagandy“, jim sdělí, že se mu hnusí. Den Gay Pride nastává a proti skupině gayů a leseb stojí v ulicích stovky těch, kteří se nebojí zaútočit a použít násilí. Dokument ukazuje, jak rozdílné jsou životy gayů a leseb v evropských státech, determinované kulturou i legislativou dané země.

NA DIVOKÉM SEVERUDavid Vondráček / Česká republika / 2012 / 52 min. / 14+
„Nastěhovali jste se mezi bílý, tak se taky chovejte jako bílý!“ říká svým romským sousedům obyvatelka jedné varnsdorfské čtvrti. Dokument Davida Vondráčka se věnuje nepokojům ve Varnsdorfu a Rumburku v letech 2011 a 2012. Davy demonstrantů tehdy obklíčily domy Romů a skandovaly rasistická hesla. Režisér zkoumá dané téma komplexně, z různých úhlů pohledu. Zajímá ho historie Šluknovska od odsunu Němců po přistěhování prvních Romů. Nestranně oslovuje skupiny zainteresované ve sporu – zaměstnané Romy i ty, kteří pobírají sociální dávky, nespokojené sousedy a účastníky demonstrací, starousedlíky i nově přistěhované. Ukazuje, že problém je mnohem hlubší a že sahá za hranice etnického původu. Ve vysídlených Sudetech je těžké najít práci, sociální systém má své slabiny, lidé jsou nespokojení a nespokojenost plodí zášť. Na příkladě Šluknovska je vidět, jak pozorně se člověk musí dívat, aby viděl všechny souvislosti. Mnozí zůstávají u toho, že lidé se dělí pouze na dvě kategorie – hodné a zlé.

POLIBEK OD PUTINA
 Lise Birk Pedersen / Dánsko / 2012 / 59 min. / 16+
„Neexistuje nic jako speciální demokracie. Ryba je buď čerstvá, nebo stará. Demokracie buď je, nebo není. Kdo si myslí, že máme v Rusku speciální druh demokracie, nepochopil, že žije v diktatuře,“ říká opoziční předák Ilya Yashin. Dokument Polibek od Putina vypráví příběh dvacetileté novinářky Mashy Drokovy a jejího kolegy Olega Kashina. Masha se v šestnácti letech stala zapálenou členkou provládního mládežnického hnutí Naši. Polibek, který v nadšení vtiskla na tvář Putinovi, odstartoval její hvězdnou kariéru. Stala se tiskovou mluvčí hnutí, získala byt v Moskvě a vlastní auto, pravidelně se objevovala v televizi. Později však začala přemýšlet o tom, proč se hnutí Naši často uchyluje k násilí a proč jsou opoziční politici namísto partnery v diskusi označováni za nepřátele. Brutální útok na nezávislého novináře Olega Kashina ji vyburcuje k tomu, aby znovu zvážila, na čí straně chce stát. Dívka z generace ruských dětí narozených za Putinovy vlády musí znovu přemýšlet o tom, co je to demokracie a jakou cenu za ni musíme zaplatit.

Zpracovala Andrea Kantorová

  • Publikováno: 18.3.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba