gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Filmový festival Jeden svět 19. 3. - 24. 3. 2012 v Ostravě

Termín konání akce: 21.3.2012

Studenti vyššího gymnázia (kvinty-septimy, 1.-3.ročníky) navštívili ve středu 21. 3. 2012 filmové projekce v rámci festivalu „Jeden svět“. Promítalo se v kině klubu Atlantik a v kině Art od 8:00 a 9:30 hodin.

Na úvod promítání jsme zhlédli i několik sociálních spotů (na téma korupce, kouření, stáří, AIDS, třídění odpadu aj.)

V rámci projekce jsme viděli filmy „Nedáme se umlčet“ a „Kdo zabil Natašu“ – viz anotace.
 

Kdo zabil Natašu?
Mylène Sauloy / Francie / 2011 / 64 min. Doporučený věk: 16+

Groznij, hlavní město Čečenska, 15. červenec 2009. Nataša Estemirová, novinářka a lidskoprávní aktivistka ten den nedorazí do práce. Vzápětí přichází zpráva, že byla unesena. Její tělo později najdou pohozené u silnice. Stejně jako její blízká přítelkyně Anna Politkovská zaplatila Nataša životem za kritiku poměrů v Čečensku, hledání pravdy a shromaždování důkazů o zločinech páchaných brutálním aparátem prezidenta Ramzana Kadyrova, kterého dosadil do funkce a řídí Vladimir Putin. Přestože nebo spíš právě proto, že stopy jasně vedou do prezidentského paláce v Grozném, nebudou Natašini vrazi – podobně jako u Politkovské – nikdy vypátráni. Strhující investigativní dokument rozplétá souvislosti mezi vraždami známých kritiků režimů Vladimíra Putina a loutkové vlády Ramzana Kadyrova. Snímek detailně popisující mediálně více i méně známé kauzy je komplexním svědectvím o umlčování disidentů, novinářů a lidskoprávních aktivistů v současném Rusku a Čečensku.


Nedáme se umlčet
Jonny von Wallström, Javeria Rizvi Kabani, Alexandra Sandels / Švédsko / 2011 / 56 min. Doporučený věk: 16+

V roce 2011 vyšli obyvatelé řady arabských zemí do ulic bojovat za svá práva. Tvůrci snímku zaznamenali několik příběhů mladých lidí, kteří už nedokázali déle mlčet a rozhodli se svrhnout nenáviděný režim. Film začíná v Tunisku, kde plamen tzv. „arabského jara“ rozžehl svým protestním sebeupálením Mohammed Bouazizi. Aktivní účastnice tuniských demonstrací Lilia vzpomíná na krvavé střety s policií, během nichž bylo zabito přes 300 lidí. Průběhem „twitterové revoluce“ v Egyptě provází tvůrce filmu, zkušený místní blogger Wael, který neopomíná zdůraznit, jak velkou roli zde sehrála nová média. Po protestech v Tunisku a Egyptě vyšli lidé do ulic také v Libanonu. Studentka Saja či mladá spisovatelka Rebecca připomínají, že v jejich zemi demonstranti požadovali po své vládě především ukončení vleklých náboženských sporů mezi křesťany a muslimy. Snímek dotočený v létě 2011 nabízí ucelený pohled na průběh revolucí ve třech různých zemích a ukazuje až překvapivě velké množství shodných rysů mezi jednotlivými protesty.


Studenti mohou filmový festival Jeden svět ještě navštívit, a to individuálně v kinech Art, Atlantik a Minikinokavárna.

Andrea Cundová
 

  • Publikováno: 22.3.2012

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba