gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Festival dokumentárních filmů Jeden svět 2008

Studenti vyššího gymnázia zhlédli v pondělí 10. 3. v kině Art dva dokumentární filmy (Proklaté karikatury a Emotikony) v rámci festivalu Jeden svět, jehož desátý ročník organizuje letos společnost Člověk v tísni.

Vybrán byl film Proklaté karikatury o sérii karikatur proroka Mohameda otištěných v dánských novinách a o tom, co se po jejich zveřejnění rozpoutalo, a Emotikony o skupině dívek, které své problémy (šikana, znásilnění, osamocení apod.) řeší prostřednictvím internetu. O filmech pak vedli studenti se svými učiteli debatu v hodinách základů společenských věd.

Smysl festivalu nejlépe vystihuje jeho zakladatel Igor Blaževič: „Jeden svět je festival, který otevírá oči, nabourává stereotypy, který nutí přemýšlet, který vzbuzuje silně emoce, který zneklidňuje a zároveň inspiruje. Jeden svět je vnitřně hnán přesvědčením, že proti zlu, nespravedlnosti, potírání základního lidského práva na svobodu a potlačování lidské důstojnosti lze bojovat už tím, že zločiny vytáhneme na světlo, odhalíme je před zraky veřejného mínění a zároveň ukážeme, jaká nesmírná síla a hluboké přesvědčení je na straně těch, kteří o svobodu, o svá základní práva důstojnost usilují.“

Doufám, že se nám díky festivalovým projekcím také podařilo k naplnění tohoto smyslu přispět.
 

Jana Huvarová

  • Publikováno: 25.11.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba