gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Fermiho úlohy (červen 2019)

Termín konání akce: 7.6.2019

V pátek 7. 6. 2019 se někteří studenti z vyššího gymnázia zúčastnili fyzikální soutěže Fermiho úlohy konané na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a všichni se umístili na předních místech. V kategorii skupin se Tomáš Frost, Tomáš Jandík, Lukáš Krajzl, Daniel Kohut, Vít Kološ umístili na 1. místě, Ondřej Lipowský, Ondřej Keberle a Adam Vjačka umístili na 2. místě a Ludmila Hájková a Karolína Zajícová na 3. místě. Gratulujeme!

Fermiho problémy (otázky) jsou blízké realitě všedního života a na první pohled se zdá, že jsou bez zadání dalších potřebných informací neřešitelné. Při řešení nejde o to hledané výsledky přesně vyčíslit, ale jen řádově správně odhadnout s pomocí jednoduchých fyzikálních vztahů, zkušeností z každodenního života a trochy zdravého rozumu.


Pro představu, jak taková Fermiho otázka vypadá, je zde zadání finálních úloh:

1. Kolik paliva by se ušetřilo, kdyby každý z cestujících navštívil před vstupem na palubu letadla WC (zaznamenali jsme tento požadavek u Nippon airways – Please „urinate before boarding the airplane”).
2. Jak velké jsou tepelné ztráty nahého člověka v případě, že venkovní teplota klesne pod bod mrazu, např. na –5 °C?
3. Kmen stromu ve tvaru válce o poloměru R leží na zemi. Blecha chce přes tento kmen skočit. Jaká musí být minimální počáteční rychlost blechy, která umožní tento skok? Předpokládejme inteligentní blechu, která si zvolí optimální místo odrazu.

Soutěžící navštívili laboratoře, ve kterých se učí budoucí učitelé fyziky, a měli také možnost navštívit Veletrh vědy a výzkumu, na kterém mohli spatřit spoustu zajímavostí a pokusů z fyziky, matematiky, informatiky, chemie a biologie.

Mgr. Ivana Fusková
 

  • Publikováno: 19.6.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba