gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Fermiho úlohy (červen 2018)

Termín konání akce: 15.6.2018

V pátek 15. 6. 2018 se 5 studentů ze sexty A zúčastnilo fyzikální soutěže Fermiho úlohy v Olomouci konané na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého a všichni se umístili na předních místech. V kategorii jednotlivců obsadila Valentina Cváčková 1. místo, Jana Zavadilová 2. místo, v kategorii skupin se Ondřej Lipowský, Ondřej Keberle a Adam Vjačka umístili na 1. místě. Gratulujeme!

Fermiho problémy (otázky) jsou blízké realitě všedního života a na první pohled se zdá, že jsou bez zadání dalších potřebných informací neřešitelné. Při řešení nejde o to hledané výsledky přesně vyčíslit, ale jen řádově správně odhadnout s pomocí jednoduchých fyzikálních vztahů, zkušeností z každodenního života a trochou zdravého rozumu.

Pro představu, jak taková Fermiho otázka vypadá, je zde zadání finálních úloh:
1. S příchodem zimy je stále vzácnější denní světlo. Kolik denního světla získáme navíc, pojedeme-li ve dne směrem na západ a v noci směrem na východ?
2. Jak dlouho by trvalo, než by člověk spotřeboval všechen kyslík v uzavřené garáži?
3. Pokud budeme uvažovat celkové množství tekutin, které vypije člověk během svého života, kolikrát by naplnil vanu na koupání?

Soutěžící měli také možnost navštívit Veletrh vědy a výzkumu, na kterém mohli spatřit spoustu zajímavostí a pokusů z fyziky, matematiky, chemie a biologie.

Mgr. Ivana Fusková
 

  • Publikováno: 19.6.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba