gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze po chovatelských pracovnách Střediska přírodovědců

Termín konání akce: 28.2.2013 - 1.3.2013

Ve dnech 28. 2. a 1. 3. 2013 se žáci primy A a primy B zúčastnili v rámci ekologických dnů exkurze po chovatelských pracovnách Stanice přírodovědců v Ostravě – Porubě.

 

Hned na začátku nás přivítala příjemná paní, která nás po celou dobu exkurze doprovázela a přibližovala nám způsob života jednotlivých cizokrajných zvířat.

Jako první nás seznámila s životem exotických ryb a žab. Nejvíce nás zaujaly zajímavé ryby, kterým se říká lezci, protože mohou žít i na souši.

Poté jsme se přesunuli do místnosti s ptačími voliérami, kde jsme mohli vidět např. papouška zpěvavého nebo kakarikiho červenočelého v mutaci lutino, přestože se ve volné přírodě na Novém Zélandu vyskytuje pouze v zelené formě.

Pokračovali jsme dále k plazům. Tam jsme měli možnost pozorovat nebezpečné hady - škrtiče, ale i suchozemské želvy nebo ještěrky, které si někteří žáci odvážili vzít do rukou. Našli jsme tu i několik zástupců z pavoukovců, třeba štíra italského. Dechberoucí informace, které nám byly řečeny o tomto malém živočichovi, nás velmi zarazily. Dozvěděli jsme se, že dokáže přežít radioaktivitu, která by zabila člověka, vydrží nejíst celý rok a zadržovat dech až tři dny.

Jakmile jsme opustili tajemné plazy a štíry, čekali na nás králíci, morčata a křečci. Tady se nám všem líbilo. Jejich hebká srst byla příjemná na dotek, a tak si chtěl každý nějaké zvířátko pohladit, proto jsme v tomto oddělení strávili nejvíce času.

Na závěr naší prohlídky jsme si zahráli dvě hry, pexeso a kvíz, kde každý musel odpovědět na jednu otázku z dnešního dne, která se týkala nových poznatků o zvířatech. Úspěšní a nejrychlejší řešitelé byli odměněni bonbony.

Celá exkurze do Střediska přírodovědců byla velmi zajímavá, poučná a zároveň i zábavná. Dozvěděli jsme se mnoho nových informací, které se nám mohou hodit nejen do školních lavic, ale i do života. Za příjemně strávené dopoledne patří organizátorům velký dík.

Valentina Cváčková, prima A
 

  • Publikováno: 6.3.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba