gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze na oddělení patologie Slezské nemocnice Opava

Po dvou letech, během nichž probíhala rekonstrukce muzea patologie Slezské nemocnice v Opavě, jsme opět uspořádali exkurzi pro studenty biologického semináře třetích ročníků. Zaměstnanci pod vedením primářky MUDr. Evy Sehnálkové vytvořili pro studenty výborný program zaměřený na práci patologa, vysvětlení významu biopsie a cytologických vyšetření pro pacienta. Program byl doplněn a ukázkami práce na tomto oddělení – tvorby cytologických a histologických preparátů a samozřejmě popisem pitvy a prohlídkou pitevny.

Exkurze se skládala ze dvou částí, první částí byla prohlídka laboratoří, kde studenti sledovali postup při zpracovávání vzorků odebraných tkání či buněk a jejich dlouhodobé skladování. Druhá část byla zaměřena na expozici muzea patologie, ve kterém paní primářka přiblížila účastníkům exkurze historii muzea a seznámila je s nejzajímavějšími exponáty

Stejně jako v minulých letech i letos byla exkurze na patologii velmi zajímavá. Dík patří zaměstnancům patologického oddělení, kteří s velkým zapálením hovoří o své práci, která u veřejnosti vzbuzuje celou řadu předsudků a vyvolává mylné představy o náročnosti a významu patologie.

Mgr. Jarmila Kučerová
 

  • Publikováno: 19.2.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba