gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze na Landek - 2010

Dne 23. 4. jsme my, studenti kvarty B, navštívili společně se spolužáky z kvarty A největší hornické muzeum v ČR Landek.
 

Nejprve jsme vyšlapali k Bílé vile, kde jsme dostali poutavou přednášku o funkci a historii Landeku a následně si prohlédli zajímavé expozice, ze kterých jsme se dozvěděli něco více o práci horníků. Ve dvanáct hodin jsme se připravili na sfárání do šachty.

Nasadili jsme si velmi slušivé přilby a nastoupili po malých skupinkách do důlního výtahu, který nás svezl pět až šest metrů pod zem. Zde na nás čekal „havíř“, který nás šachtou prováděl a upozorňoval na všechno, co bychom neměli přehlédnout.

Procházeli jsme nízkými chodbami a prohlíželi si naaranžované situace z dob, kdy šachta byla ještě funkční. Na konci jsme se dozvěděli, jak se měří množství metanu obsaženého v šachtě za pomocí přístrojů s velmi citlivými čidly. Když byla naše prohlídka u konce a před tím, než jsme se vydali na cestu z podzemí, nám pan průvodce zhasl, abychom zažili pravou důlní tmu. Pak nás naložili do výtahu a vyvezli opět na světlo denní. Prohlédli jsme si ještě řetízkovou šatnu, pořídili pár fotografií a vydali se na cestu domů.

Exkurze na Landek byla nesmírně zajímavá a podnětná.
 

  • Publikováno: 26.4.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba