gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze k soudu (září 2017)

Termín konání akce: 8.9.2017

V pátek 8. září 2017 se studenti septimy A, B a třetího ročníku vydali na exkurzi na Okresní soud v Ostravě-Porubě. Septima B figurovala v roli veřejnosti u hlavního líčení v případu vážného ublížení na zdraví.

Studenti tak měli možnost zhlédnout reálnou situaci ze soudní praxe. Jednalo se o případ, kdy chodec vstoupil na cyklostezku označenou na chodníku pruhem, neohlédnul se a způsobil pád právě projíždějícího cyklisty, který utrpěl vážná poranění. Při líčení mohli studenti sledovat nejen práci soudce, státního zástupce a obhájce, ale rovněž nesrovnalosti ve výpovědích obžalovaného a poškozeného, stejně jako výpověď soudního znalce z oblasti dopravy. Případ, který se na začátku jevil jednoznačně, se postupně čím dále více zaplétal. Rozsudek si studenti nevyslechli vzhledem k předvolání dalších svědků.

Studenti septimy A a třetího ročníku měli možnost projít si části soudní budovy a blíže se seznámit s jednotlivými soudními činnostmi. Rovněž si mohli vyzkoušet, jaké je to sedět na lavici obžalovaného, státního zástupce, zapisovatele či přímo řídit soudní proces v roli soudce. Věřím, že exkurze se studentům líbila a že náležitě propojila teoretické vědomosti nabyté ve školních lavicích se skutečnou soudní praxí.

Mgr. Kateřina Trojek
 

  • Publikováno: 27.9.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba