gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze k soudu (květen 2010)

V pondělí 17. května navštívili studenti kvinty B a 1. A Okresní soud v Ostravě a zhlédli hlavní líčení případu, ve kterém bylo z několika krádeží obviněno pět spolupachatelů. Jejich krádeže spolu souvisely. Většina obžalovaných byla u soudu kvůli trestné činnosti poprvé. Jeden z obviněných již však byl několikrát souzen a byl přiveden k přelíčení z vazby v poutech.

Studenti viděli a slyšeli výpověď sedmi svědků, kteří buď vypovídali ve prospěch obžalovaných, anebo to byli ti, kterým byla způsobena škoda ze strany obžalovaných. Studenti mohli sledovat, jak soudce postupuje při výpovědi svědků. Nejzajímavější bylo sledovat, jak musí soudce rychle reagovat, klást cílené dotazy a doptávat se i na zdánlivé maličkosti, z nichž lze poskládat mozaiku důkazů, které mohou i svědka usvědčit ze lži.

Po líčení následovala debata, ve které jsme se mohli soudce Jaroslava Rakošana, bývalého studenta naší školy, ptát na vše, co nás zajímalo. Dozvěděli jsme se, kolik času je třeba věnovat přípravě na hlavní líčení, jak důležitá je psychologie výslechu, kolik stran má průměrný soudní spis a spoustu dalších zajímavostí ze soudní praxe.

Soudce také naznačil, jakou výši trestu mohou obžalovaní očekávat v červenci, kdy proběhne pravděpodobně poslední přelíčení.

Návštěva soudu proběhla v rámci projektu Soudci do škol a společně s již uskutečněnou besedou se soudci rozhodně splnila svůj cíl a přispěla ke zvýšení právního vědomí našich studentů.

Andrea Cundová

  • Publikováno: 28.5.2010

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba