gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do ZOO Ostrava (červen 2012)

Termín konání akce: 8.6.2012

V pátek 8.6.2012 jsme společně s třídní paní profesorkou Hanou Šímovou a panem profesorem z biologie Milanem Glabazňou navštívili ZOO Ostrava. Cílem této exkurze bylo nejen prakticky si ověřit teoretické znalosti z hodin biologie, ale také utužit třídní kolektiv v prostředí mimo budovu školy a zpestřit si závěr školního roku.

 Na začátku exkurze jsme byli rozděleni do skupin po třech až čtyřech žácích, každá skupina obdržela pracovní listy, které měly být vyplněny dle informačních tabulí v ZOO. Vypracování zadaných otázek nám šlo bez problémů, takže jsme mohli exkurzi pojmout spíše jako relaxační vycházku. Sraz jsme měli u výběhu plameňáků, tam naše skupina dorazila s časovým předstihem a měli jsme tak možnost si všechny písemné materiály znovu zkontrolovat.

V ostravské ZOO lze vidět desítky zvířat z řad savců, ptáků, plazů, obojživelníků, ryb a paryb.

Ze savců, kteří návštěvníky většinou upoutají nejvíce, jsou to například jelen milu, koza domácí, lama alpaka, různé druhy lemurů, lev indický, levhart cejlonský, medvěd ušatý, panda červená, slon indický, šimpanzi, tygr ussurijský, velbloud dvouhrbý či žirafa Rotschildova.

Největší událostí poslední doby bylo bezesporu narození samičího mláděte slona indického, které dostalo jméno Rashmi. Malý sameček, který se narodil o něco dříve, bohužel přes veškerou péči veterinářů a ošetřovatelů uhynul. Zato malá Rashmi se má čile k světu. 21.5.2012 došlo ve venkovním výběhu ke spojení celé sloní rodiny – mámy Johti, slůněte Rashmi a táty Calvina, který měl do té doby výběh oddělený.

V letošním roce se pak všichni ošetřovatelé a návštěvníci mohli těšit z narození šesti mláďat jelenů.

Exkurze splnila veškerá moje očekávání, nejen jsem se něco nového dozvěděl, ale v době testů a zkoušení to bylo i příjemné odreagování.

Martin Petřík
 

  • Publikováno: 21.6.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba