gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do Velkých Losin

Gymnázium Olgy Havlové oživilo čarodějnické mýty na Jesenicku.

 

Ve dnech 4. a 5. května 2006 se v premiéře Gymnázia Olgy Havlové uskutečnila literárně-historická exkurze do Velkých Losin, Šumperku a Jeseníků. Celá akce byla pojata jako družební projekt s Gymnáziem Hlučín.

Celkem 45 zájemců o problematiku čarodějnických procesů navštívilo tak během dvou dnů velkolosinský zámek (ve zdejších prostorách zasedal tehdejší inkviziční tribunál a vznikaly zde záběry pro legendární film Otokara Vávry Kladivo na čarodějnice) a přilehlé Muzeum ručního papíru. Studenti absolvovali procházku historickým jádrem Šumperku, včetně odborného výkladu.
 
Velmi kladně hodnocena se pak ukázala být večerní přednáška Mgr. Lukáše Bárty (Gymnázium Olgy Havlové) na téma „Pojetí ďábla ve středověku, čarodějnictví a inkviziční procesy“, doplněná mediální prezentací s bohatým obrazovým materiálem. Po jejím skončení se rozpoutala zajímavá diskuze se studenty obou gymnázií, která se protáhla až do pozdně večerních hodin.

Jako pomyslná třešnička na dortu naší exkurze se pak jeví výstup do blízkosti legendárních Petrových kamenů a na Praděd, jehož zdolávání spojili organizátoři exkurze s vtipnou vědomostní soutěží na téma okultismu.

Celý projekt se setkal s nemalým úspěchem u všech zúčastněných, proto věříme, že se právem zařadí mezi tradiční akce naší školy.
 

  • Publikováno: 8.5.2006

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba