gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do vědecké knihovny

Termín konání akce: 25.10.2018 - 26.10.2018

Ve dnech 25. a 26. října 2018 se žáci 1. C a 5. A zúčastnili tradiční exkurze prvních ročníků do Moravskoslezské vědecké knihovny.

V pátek 26. října jsme měli možnost navštívit Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě. Při seznamování se s chodem této knihovny jsme si prohlédli studovnu a databáze, byli jsme také poučeni o možnostech registrace. Zjistili jsme, že se velice liší od městských knihoven a jakožto krajská knihovna nabízí o něco více služeb, například meziknihovní výpůjčky, zpracování rešerší a poradenskou činnost. Při prohlídce jsme se podívali do studovny časopisů, ve které si každý žák mohl najít doslova jakýkoliv časopis, který potřeboval.

V oddělení bibliografie nám byly představeny různé databáze knih, ve kterých jsme se naučili vyhledávat. Poslední částí naší prohlídky bylo oddělení speciálních fondů, zde jsme se podívali na až šedesát let staré patenty a řekli si něco o vypůjčení hudby. V oddělení speciálních fondů jsme také měli možnost „číst“ knihy v Braillově písmu. Jednou u knih, která mezi námi kolovala, byla kuchařka Ládi Hrušky.

David Trněný, 1. C
 

  • Publikováno: 7.11.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba