gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do Švýcarska

Hned z kraje školního roku (21. -26. 9. 2009) se konala exkurze do Švýcarska. Pedagogický dozor tvořila paní profesorka Šímová, paní profesorka Höglerová a pan Herbert, rodilý mluvčí. Náplní zájezdu mělo být zevrubné poznání Švýcarska.
 

Od večerního nástupu do autobusu bylo patrné, že všichni máme dobrou náladu. Ráno jsme se probudili u Bodamského jezera. Zanedlouho nás přivítalo město Kostnice, v němž byl koncilem odsouzen mistr Jan Hus. Navštívili jsme dům, ve kterém zde mistr pobýval, katedrálu, v níž padl rozsudek o jeho smrti, i místo, kde byl ortel vykonán. Výlet pokračoval k Rýnským vodopádům, pak do města Luzern, známého Kapličkovým mostem, a následně na ubytování v Lungernu.

Programem druhého dne byly obrovské skalní Trümmelbašské vodopády, výjezd zubačkou do sedla Kleine Scheidegg (2051 m. n. m.), odkud nám byl umožněn pohled na tři obrovské vrcholy – Eiger, Mönch a Jungfrau. Cestou zpět do hotelu jsme si udělali krátkou zastávku v Interlakenu, městě vzniklém na nánosech mezi dvěma jezery.

Čtvrteční cesta nás zavedla do francouzské části Švýcarska. V čokoládovně Cailler jsme se dozvěděli, jak se naše oblíbená pochoutka vyrábí, ochutnali ji a následně zakoupili ve firemním obchůdku. Ve své pouti jsme pokračovali do města Gruyére, v němž se vyrábí lahodný sýr, a které se může chlubit nádherně zachovalým středověkým hradem a přilehlými původními uličkami. Odpoledne jsme vyplnili návštěvou švýcarského hlavního města Bernu a poznáváním místních kašen.

V pátek nás vítr zavál směrem zpět k České republice a my důkladně propátrali Vaduz a rakouský Innsbruck. Během následující noci jsme překročili hranice naší rodné země a brzy ráno jsme se radostně v Ostravě setkali s rodiči.

Z celého zájezdu jsme si tedy odnesli nezapomenutelné zážitky a vzpomínky na tak krásný čas strávený v tak krásné zemi.

Vypracovala Barbora Dedková, kvinta A
 


Fotosoutěž
Účastníci zájezdu do Švýcarska se mohli se svými fotografiemi zúčastnit  fotosoutěže.
Výherci jednotlivých kategorií:

Památky:
1. místo:Helena Zárubová, IV B
2. místo: Filip Gavenda, 2.A

Momentky:
1. místo: Veronika Landová, VI B
2. místo: Tomáš Vantuch, 2.A
3. místo: Radka Štefániková, IV B

Příroda:
1. místo: Radka Pavelková, 2. A
2. místo: Veronika Landová, VI B
3. místo: Matěj Haupt, IV B

Pokud chcete vidět fotografie vítězů, klikněte na příslušné jméno.

  • Publikováno: 21.10.2009

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba