gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do Švýcarska 2016

Termín konání akce: 11.10.2016 - 16.10.2016

Ve dnech 11. - 16. 9. 2016 se padesát studentů vyššího stupně Gymnázia Olgy Havlové zúčastnilo exkurze do Švýcarska. Exkurzi připravila komise německého jazyka s cílem přiblížit žákům přírodní krásy a historické zajímavosti této země, o kterých zatím jen slyšeli ve školních lavicích od svých učitelů, případně od švýcarských lektorů.

Náš autobus vyjel v pozdních večerních hodinách a druhý den odpoledne jsme se již procházeli po německém městě Kostnice, kde byl odsouzen mistr Jan Hus. Další zastávkou byly ohromující Rýnské vodopády, nejširší v Evropě. Myslím, že každého z nás tento výlet uchvátil.

Tohle však nebylo zdaleka všechno. V nejbližších dnech nám vyrazily dech výhledy z horského sedla Kleine Scheidegg, kam jsme vyjeli zubačkou. Za nádherného slunného počasí, které nám přálo celý týden, jsme obdivovali alpské vrcholy. Jmenovitě Eiger, Mönch a Jungfrau. O nic méně zajímavé nebyly ani další, tentokrát skalní, Trümmelbašské vodopády.

Kromě fascinující přírody jsme mohli také obdivovat i několik nádherných měst. Například město Thun, kde jsme navštívili hrad, který byl postaven ve 12. století. Naši pozornost upoutalo také hlavní město Bern s krásným historickým centrem nebo Luzern, který je známý Kapličkovým mostem.

Co nás vyloženě dostalo, byla čokoládovna Cailler ve francouzské části Švýcarska. Prohlídku, ochutnávku i následné nákupy čokolády jsme si užili do sytosti. Hned po této nezapomenutelné zastávce jsme se vydali do Gruyéres, města proslaveného výrobou jednoho z nejznámějších švýcarských sýrů.

Kromě toho, že jsme poznali část Švýcarska, jsme byli také obohaceni krátkou návštěvou Lichtenštejnského knížectví. Konkrétně jsme zavítali do hlavního města Vaduz, které má jen něco málo přes 5 000 obyvatel. Nádhernou exkurzi plnou zážitků, poznání a zábavy jsme zakončili návštěvou kouzelného horského města Innsbruck, které je hlavním městem Tyrolska.

Myslím, že pro všechny z nás to byl krásný a nezapomenutelný zážitek.

Michaela Ustupská, Sexta B
 

  • Publikováno: 4.10.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba