gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do společnosti Tieto

Termín konání akce: 15.11.2017

Ve středu 15. listopadu 2017 se skupina IT seminaristů vydala do společnosti Tieto, která sídlí nedaleko ostravského centra Karolina.

Studenti byli po počátečním občerstvení seznámeni s fungováním a činnostmi společnosti, způsoby práce a pracovními pozicemi, které Tieto poptává. Tato firma také nabízí možnost zajímavé a kreativní práce formou stáží pro studenty. Asi nejzajímavějším benefitem pro současné i budoucí zaměstnance je profesionálně vybavená posilovna, relaxační místnosti pro přestávku v práci, pružná pracovní doba, dnes hojně využívaný home office či vlastní restaurace. Důležité je připomenout, že samotná budova společnosti Tieto se řadí mezi tzv. chytré budovy, které se do jisté míry starají nejen samy o sebe, ale také o své uživatele.

V průběhu exkurze studenti objevovali, které lidské činnosti jsou dnes nahrazovány pomocí IT řešení. Kromě běžných výrobních linek řízených počítači, které dnes nejsou žádnou novinkou, se postupně rozšiřuje tzv. Internet of Things (připojení různorodých zařízení k internetu od chytrých hodinek přes termostaty až po lednici či pračku) a především umělá inteligence, které nejspíš patří budoucnost.

Zkuste se sami zamyslet, které současné lidské činnosti doprovázejí IT technologie. Asi vás nepřekvapí, když napíšu, že takřka všechny.

Mgr. Petr Janík
 

  • Publikováno: 25.11.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba