gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do Španělska (2010)

Dne 2.9. 2010 se španělsky mluvící poloviny septim vydaly na týdenní objevování krás Andalusie. Po 3 hodinovém letu jsme se z Malagy dopravili do malého hotelu Los Arcos, jenž se měl stát naším odrazovým bodem pro exkurze do okolních měst. Hned v pátek jsme se vydali do blízké Malagy, kterou jsme si prošli, abychom v následujících dnech s jistotou věděli, kam jít, kam ne a kudy se vracet.

Využili jsme to v sobotu, kdy jsme se šli podívat na Picassův rodný dům v tomto městě, následovaný prohlídkou rozlehlého muzea s tvorbou tohoto umělce. Večer jsme strávili procházkou po ulicích našeho městečka Torremolinos a konverzací v jedné z typických kaváren.

Neděle potěšila všechny, kteří si rádi přispí, neboť jsme vstali později a šli obhlédnout pěšky centrum Torremolinos. Při té příležitosti jsme si zašli i do krokodýlího parku, svým vzhledem připomínající pevnosti z písku, kde jsme si mohli prohlédnout krokodýly rozličných velikostí a podivovat se při pozorování průvodčího, který bez obav skákal přímo doprostřed skupiny krokodýlů, seděl vedle nich a dráždil je holí, aby nám ukázal, jak fungují jejich smysly a jak reagují.

V pondělí nás čekala nádherná Granada a její slavná Alhambra, ležící na strmém kopci. Ulice zdobily pomerančovníky, které člověk spolu s velikými květinami pestrých barev, kvetoucími stromy a neutuchajícím množstvím zeleně a zurčením potůčků mohl najít i v zahradách, obklopující Alhambru. Paláce, které jsme si prošly, udivovaly složitostí, jemnou krásou a propracovanými detaily všudypřítomných arabesek. Kolik času, práce a píle muselo jejich vytváření pohltit! Prohlídka celého komplexu byla vyčerpávající, a tak byl následující den určen jen nám a našim přáním. Každý si užíval volný program podle svého, ale často jsme se potkávali na pláži a následně jsme se všichni večer sešli na konverzaci u bazénu, která probíhala každý večer.

Den před odjezdem byl zasvěcen poslední návštěvě Malagy, tentokrát interaktivnímu muzeu hudby, kde si každý mohl po přednášce vyzkoušet rozličné hudební nástroje, a pevnosti Gibralfaro, odkud byl krásný výhled na celé město i s přístavem a býčí arénou. Skupina odvážných také s oběma profesory se večer vypravila do "tematické pizzerie" Obscure, o níž se po první návštěvě holkami mluvilo po zbytek pobytu a díky hororové výzdobě a hlavně atrakci v podobě maskovaného číšníka, který hosty rád děsí s nožem či motorovou pilou v ruce, o něm bylo slyšet i po příjezdu domů.

Náš pobyt jsme ve čtvrtek ukončili posledním užíváním si slunečních paprsků, hrami na pláži a koupáním se v moři; pak již nastal čas rozloučit se se sluníčkem, tyrkysovým mořem, letními teplotami a barevným Španělskem a jet domů.

Hoa Nguyenová, Septima B


 

  • Publikováno: 2.10.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba