gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do Prahy (oktáva B, 2010)

Dne 16. září jsme se vydali na již dlouho očekávaný výlet do Prahy, poslední oddech před novým školním rokem a desítkami knih potřebných k maturitě. Vlakem jsme se během několika hodin přesunuli do hlavního města a nočními ulicemi jsme se dopravili pomocí tramvaje na naší ubytovnu na Žižkově. Díky nesrovnalostem na pražské straně jsme se něco málo přes půl hodiny museli zabavit ve společenské místnosti, převážně stolním fotbalem a hudbou. Poté se již vše urovnalo a my jsme se ubytovali a oddechli si po náročné cestě. Odpočinek netrval moc dlouho. Kolem osmé hodiny ranní jsme se sešli před hlavním vchodem a vyrazili jsme směr hlavní památky Prahy.

Na cestě k Pražskému hradu jsme se na chvíli zastavili na náměstí u Černínského paláce. Po několika minutách jsme dorazili k Hradu a zakoupili jsme si lístky na tzv. „malý okruh“, přičemž první památkou byla katedrála sv. Víta, po níž následovala bazilika sv. Jiří, Vladislavský sál a repliky korunovačních klenotů, které tam byly vystaveny. Po přestávce na oběd jsme navštívili nádherný barokní kostel sv. Mikuláše. Naše cesta dále pokračovala přes Karlův most, kde jsme se s naší angličtinou pokoušeli vysvětlit několika cizincům legendu o sv. Janu Nepomuckém.

Provše Karlovým mostem jsme se dostali skrze Klementinum až na Staroměstské náměstí, kde jsme dostali rozchod na oběd, a tak mohl každý úžívat Prahy podle své chuti. Tím v podstatě náš den končil, i když přece jen ne docela. Na sedmou hodinu jsme měli sraz v metru, stanice Dejvice. Za chvilku jsme se dostali ze stanice metra až ke známému a oblíbenému Dejvickému divadlu, kde jsme shlédli hru v hlavní roli s Ivanem Trojanem.

Druhý den byl převážně ve znamení moderních dějin. Jako první jsme navštívili Vítkov a jeho dominantu – sochu Jana Žižky. Dostali jsme se také do památníku věnovaném nejdůležitějším mezníkům československých dějin. Rovněž jsme se dostali do míst, kde před desítkami let ležela mrtvola prezidenta Klementa Gottwalda, o kterou se denně staraly na desítky doktorů a odborníků. Naše cesta vedla dále do krypty, kde se schovávali Gabčík, Kubiš a další parašutisté, kteří se podíleli na atentátu R. Heydricha. Nad touto kryptou jsme měli také možnost prohlédnout si pravoslavný kostel sv. Cyrila a Metoděje. V brzkých večerních hodinách jsme se sešli ve studentském klubu na břehu Vltavy, z něhož jsme se vydali do města na večerní prohlídku Prahou.

Třetí a poslední den nás čekalo již jen Kafkovo muzeum, které je nově vystavěné poblíž Karlova mostu. Po prohlídce temného, pochmurného a pokřiveného Kafkova světa jsme se museli odebrat na Hlavní nádraží, vyzvednout si naše zavazadla z úschoven, dojít na perón a nasednout na vlak zpět do Ostravy.

Nikol Láryšová , oktáva B
 

  • Publikováno: 24.9.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba