gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do Prahy (oktáva A, 2010)

Dne 8. září léta Páně 2010 jsme se jako jeden muž jali navštíviti Matku měst. Plánovaný odjezd z nitra Svinovského nádraží se obešel bez výraznějších problémů, všichni jsme nastoupili do správného vlaku a nikdo neskončil pod kolejemi. Cesta samotná se pak nesla v radostném duchu, celí nedočkaví návštěvy hlavního města jsme si krátili čas drobnými kratochvílemi a přátelskou rozmluvou. V časných večerních hodinách jsme se po vyčerpávající epizodě odebrali přímo na koleje VŠE, které se staly naším hlavním táborem po zbytek pobytu.

Dojem z ubytování byl vesměs mezi spolužáky velmi dobrý. Teplá voda byla přítomna, okna těsnila více než vynikajícně, místo otepí slámy nás čekaly příjemně bytelné postele s matrací a ke všemu jsme nebyli s to objeviti jediného domácího škůdce. Idylku některým pokazila přítomnost cizích spolubydlících, pozitivní nálada však nedovolila vzniku konfliktu a vše proběhlo v ryze přátelském duchu.

Následující den se nesl ve znamení návštěvy velkého množství památek, jež potěšily nejednoho historického labužníka (a že jich bylo!). Naši pouť napříč Prahou jsme zahájili návštěvou Lorety, ve které jsme strávili jistě dobrou půlhodinu. Poté následovala návštěva Pražského hradu a procházka tzv. malého okruhu: v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha jsme se nestačili vynadívat na pozoruhodný gotický sloh, v kterémžto duchu byla stavba stavěna. Z dalších památek bych jmenoval baziliku sv. Jiří a Vladislavský sál s úchvatnými replikami korunovačních klenotů. Po kulturně vyčerpávajícím dopoledni vedly naše kroky do restauračních zařízení, kde jsme měli v úmyslu naplnit poloprázdné žaludky a sdělit si dojmy v přátelském okruhu nejbližších spolužáků.

Den naštěstí ještě nekončil, průvodce z řad profesorstva si pro nás připravil návštěvu nádherného barokního kostela sv. Mikuláše. Plni touhy po poznání jsme se svižným krokem vypravili na Kampu a Karlův most, kde jsme se nestačili divit velkému množství pouličních umělců. Štěstí nám i nadále přálo měrou vrchovatou, Staroměstské náměstí jsme navštívili právě včas na to, abychom viděli loutkové představení při odbíjení Orloje. První den exkurze jsme ukončili organizovaným rozchodem v Židovské čtvrti, odkud jsme se odebrali zpět na koleje a nabírali síly na další den.

Po vydatném spánku a vynikající snídani z místního rychlého občerstvení nás čekala návštěva Národní galerie, kde jsme notnou chvíli strávili. Velké množství uměleckých děl si více než výrazně žádalo naší pozornosti a duševní bdělosti, z čehož nám pochopitelně vyhládlo. Po vydatném obědě jsme se opět vrátili do Hlavního tábora, kde jsme se vhodně ustrojili a jali se navštívit Stavovské divadlo. Naše očekávání z představení Revizora ze spisů ruského autora Gogola byla naplněna do puntíku natolik, že jsme po většinu noci nadšením nezamhouřili oka ani ústa.

Odjezd jsme všichni prožívali sklíčeně, některým se ze smutku z opouštění našeho krásného hlavního města dělalo místy až nevolno. Ať tak či onak, exkurze v nás všech zanechala hluboký dojem a velkou míru zážitků, ze kterých budeme čerpat po celý zbytek našich dní.

Tomáš Krchňák, oktáva A


 

  • Publikováno: 8.10.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba