gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do Poslanecké sněmovny a Senátu PČR

V pondělí 8.listopadu 2010 navštívili studenti našeho gymnázia budovy Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky. Jednalo se o exkurzi konanou pro studenty společenskovědního semináře ze tříd septima A,B a 3.A.

Cestu Prahou jsme si zkrátili metrem, které nás dopravilo na stanici Malostranská. Odtud je to jen kousek k Malostranskému náměstí, kde sídlí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Zde na nás již čekala paní poslankyně PhDr. Jaroslava Wenigerová. Ta v následující hodině s radostí odpovídala studentům na jejich dotazy týkající se například současného vyhlášení stavu legislativní nouze, věnovala se také otázkám nových maturit či placení školného na vysokých školách.

Odpoledne jsme pak v doprovodu asistentky paní poslankyně, s paní Kateřinou Pokornou, zamířili na prohlídku obou komor Parlamentu. Měli jsme možnost shlédnout jak prostory oficiální, které jsou využívány k jednáním, konferencím, schůzím a pro přijímání nejrůznějších delegací – především hlavní jednací sál, foyer, menší zasedací místnosti jednotlivých stran, ale také jme měli možnost nahlédnout do spletitých chodeb PS, ve kterých se proplétají jen poslanci a jejich asistenti. Společně jsme obdivovali krásu historických budov, ve kterých Senát a Poslanecká sněmovna sídlí a naslouchali zasvěcenému výkladu našich průvodkyň o historii těchto nádherných míst, ale především pak o historii vývoje politického uspořádání naší země.

Byl to den velmi náročný a dlouhý (především pak cesta vlakem tam a zpět), avšak nabitý množstvím velmi zajímavých informací a zážitků, na které se jen tak nezapomíná.

Martina Kornasová


 

  • Publikováno: 19.11.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba