gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do Parlamentu ČR

Termín konání akce: 7.12.2018

V pátek 7. prosince se studenti sext a druhého ročníku vydali na exkurzi do Parlamentu České republiky.

V brzkých ranních hodinách jsme se v počtu 27 účastníků sešli na nádraží. Pod dohledem nás měli vyučující základů společenských věd Kateřina Trojek a Tomáš Kudlík. Před odjezdem se pár jedinců rychle posilnilo kávou a pak už jsme byli všichni připraveni nastoupit do vlaku směr Praha. Šťastnější z nás vytáhli z baťůžku řízek od mamči a tak jsme poklidně přečkali cestu. Po příjezdu jsme si pošli „Staromák“ a pokračovali přes Karlův most rovnou k cíli výpravy.

V informačním středisku jsme nejprve zhlédli krátké video o fungování Poslanecké sněmovny a vývoji českého parlamentarismu. Následně jsme prošli bezpečnostní prohlídkou, vyšli schody a mohutnými dveřmi se dostali do galerie pro hosty. Naskytl se nám pohled na jednání Poslanecké sněmovny. Jednací sál je menší, než jak vypadá v televizi. Tváře některých poslanců nám byly z médií ale velmi známé a snadno jsme si k nim přiřadili i jména. Usadili jsme se a pozorovali schůzi. Nikdo jsme nečekali absolutní ticho a soustředěnost od všech zúčastněných. Jejich neúcta k přednášejícím nás ale i tak překvapila. Sněmovnu jsme opustili s otázkou „Jak tohle může fungovat?“

Čekala nás ještě návštěva Senátu. Vstupní kontrola byla zde o něco preciznější. Zasedání Senátu se v době naší přítomnosti nekonalo. Prohlídka samotné budovy pro nás ale byla taky zajímavá. Celá exkurze byla zakončena výstavou k výročí 100 let od vzniku Československa.

Osobně jsem ráda, že nám takové akce škola umožňuje. Vidět probíranou látku v realitě opravdu usnadňuje učení se textů z učebnice.

Markéta Prauzková, sexta B

  • Publikováno: 16.1.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba