gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do Parlamentu ČR (prosinec 2019)

Termín konání akce: 6.12.2019

Páteční cesta za poznáním českého zákonodárství započala velmi brzkým ranním odjezdem z nádraží Ostrava-Svinov. Poté, co jsme se všichni sešli v nádražní hale, přesunuli jsme se na nástupiště, kde jsme pocítili opravdový příchod zimy. Ledový vítr nás šlehal do obličeje, teploměr ukazoval něco okolo nuly a my se nemohli dočkat, až se alespoň dočasně ukryjeme v teple vlaku. Nastoupili jsme, našli správná místa, uvelebili se v sedadlech a vlak brzy uháněl směr Praha. Každý se rozhodl čas trávit jinak.

Někdo se bavil s ostatními, jiný se učil, někdo plánoval výlety na předvánoční trhy, jiní hráli karty, inu zábava to byla rozmanitá. Krajina okolo nás ubíhala a my se blížili k našemu hlavnímu městu, ve kterém jsme o tři hodiny později vystoupili. Z hlavního nádraží jsme se pod vedením paní profesorky Trojek a paní profesorky Kantorové vydali na Staroměstské náměstí, kde jsme měli možnost projít si zdejší vánoční trhy. Na všechny z nás dýchla vánoční atmosféra.

Naše další kroky již směřovaly do dolní komory Parlamentu ČR, Poslanecké sněmovny. Nejprve jsme zhlédli krátká shrnující videa o historii a systému českého zákonodárství v Informačním centru Poslanecké sněmovny, poté jsme zamířili do jednací síně. Museli jsme projít kontrolou dokladů a zavazadel a hromadně vystoupat po schodech nahoru na balkón pro hosty. Tato exkurze opravdu nemohla být naplánována lépe, neboť co nás v jednací síni nečekalo. Poslanci ten den neměli na programu nic jiného než povinnou maturitu z matematiky, téma, které se všech účastníků exkurze týká. Vyslechli jsme mnoho rozličných názorů a každý si mohl udělat obrázek o tom, jakým směrem se další diskuze na toto téma bude ubírat.

Po asi hodině sledování jednání přišel čas na oběd. Dostali jsme proto rozchod a šli zkoumat toto krásné město na vlastní pěst. Poté jsme společně vyrazili směr sídlo horní komory Parlamentu ČR, Senátu. Ve Valdštejnském paláci nás čekala opět kontrola a poté si nás již přebrala milá paní průvodkyně. Dozvěděli jsme se jak o životě Valdštejna, který tento palác nechal postavit, tak samozřejmě také o fungování Senátu. Prošli jsme množství místností a u každé se nám dostalo vysvětlení, k čemu sloužila, jaký význam v sobě skrývá výzdoba a k čemu daná místnost slouží teď. Prohlídku jsme zakončili v zasedací síni, bývalé konírně.

Vrátili jsme se zpět do chladných ulic Prahy a vypravili se metrem na nádraží. Jelikož vlak odjížděl až za nějakou dobu, měli jsme příležitost koupit si něco k snědku a teplý nápoj na cestu domů. Nasedli jsme do vlaku a příjemně unavení z celého dne jsme si sdělovali své dojmy, diskutovali o různých tématech a těšili se domů.

Do Ostravy jsme sice dorazili se skoro hodinovým zpožděním, ale v pořádku a plni nových poznatků. Myslím, že jsme si to všichni pořádně užili.

Velké díky patří paním profesorkám Trojek a Kantorové za to, že byly ochotny s námi tuto exkurzi podniknout a zpříjemnit nám tak předvánoční čas.

Nora Naščaková (sexta B)
 

  • Publikováno: 18.12.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba