gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do Paříže

Termín konání akce: 26.3.2012 - 31.3.2012

V týdnu od 26. 3. do 31. 3. 2012 se pro studenty sext, septim, druhého ročníku a kvint našeho gymnázia uskutečnila exkurze do Paříže. Tento „pracovní název“ školní akce však skrývá poznávací trasu Strasbourg – Verdun – Reims – Paris (Štrasburk – Verdun – Remeš – Paříž).

V pondělí odpoledne vyzvedl všechny „účastníky zájezdu“ před školou krásný žlutý autobus, který nás bezpečně vezl celou trasu. V úterý jsme se probudili ve Štrasburku a začali prohlídkou evropských institucí, katedrály a malebné čtvrti, které se říká Malá Francie. Po cestě jsme se zastavili také na exkurzi do čokoládovny. Dostali jsme i ochutnávku! Odpoledne ale už tak sladké nebylo, protože jsme se přepravili do Verdunu k památníku bojiště první světové války. Na začátek zájezdu toho bylo dost, a tak jsme byli šťastní, když jsme dorazili na ubytování do Formule 1 v Remeši.

Třetí den, tedy středa, začala prohlídkou katedrály Notre-Dame v Remeši a procházkou po městě, poté následoval příjezd do Paříže. Paříž, kde jsme strávili i následující dva dny, jsme stihli poznat Paříž z autobusu, ze země i z plavby po Seině a také z vrcholu Eiffelovy věže. Studenti měli čas si prohlédnout památky a zajímavá místa a zároveň také nasát atmosféru Paříže třeba v zahradách, kavárnách či na nákupech. Kromě rychlého občerstvení ochutnali mnozí studenti také francouzské palačinky, bagety, croissanty a jiná jídla. Úžasný pan průvodce seznamoval studenty nejen s jednotlivými památkami, ale také s historií Francie, Paříže, také se současnou politickou situací, mluvil o prezidentských volbách, o tom, jak vlastně vypadá průměrná Francouzka a průměrný Francouz a tak dále a tak dále. Informací bylo opravdu mnoho.

Všichni zúčastnění by se asi shodli, že kdyby nevyšlo počasí, exkurze by tím mírně utrpěla. Na počasí jsme si nemohli (alespoň ti, co mají rádi slunečno a dvacet stupňů) stěžovat. Díky němu se nám poštěstilo vidět rozkvétající zahrady ve Versailles. Také tamější fontány již byly v provozu.

Až na pár nachlazení a bolestí nohou nám sloužilo také zdraví.

Potěšilo nás, že i studenti byli ochotni téměř vždy respektovat daná pravidla a pokyny. Takových zájezdů by se mohlo konat více, shodli se všichni na cestě zpátky. Takže na shledanou, sladká Francie!

Za pedagogický a zdravotní dozor na této akci
Michaela Baronová

  • Publikováno: 6.4.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba